I samband med att de nordiska statsministrarna nu i dagarna träffas på Ulvön i Höga Kustens skärgård har man bland annat presenterat vad som ska bli ett nytt fördjupat nordiskt samarbete inom 5G. Idag presenterades en avsiktsförklaring där den gemensamma visionen presenteras.

– Den nordiska regionen är en av världens mest innovativa regioner. Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen. Det skapar jobb och välstånd i våra länder, konstaterar statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande .

Läs också: Nu ger sig Telia in i 5g-rejset – här vill de börja bygga

En vision är att Norden ska vara den första sammanlänkade 5G-regionen i världen, och för det arbetet presenterar man ett antal områden där samarbetet ska intensifieras.

Stefan Löfven och hans statsministerkollegor Erna Solberg, Lars Løkke Rasmussen, Juha Sipilä och Katrín Jakobsdóttir fick under dagens möte även ta del av en utställning där olika nordiska företag presenterade produkter som drar nytta av 5G, som exempelvis drönare som levererar hjärtstartare och förarlösa transporter. Mötet avslutas sedan med ett möte med företrädare för det nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Färöarna.

Läs också: Håll ögonen på EPR – nästa EU-smocka efter GDPR

I avsiktsförklaringen presenteras ett antal viktiga punkter för att de nordiska länderna ska få bra fart på arbetet med 5G-tekniken.

Här är några punkter som man tillsammans ska ta tag i:

▪ Uppmuntra utvecklingen av nya testanläggningar, inklusive testbäddar

▪ Säkerställa den tekniska samordningen av 5G-frekvensband inom regionen

Läs också: Ericsson bygger 5g-nät i USA - redan i år

▪ Ta bort de hinder som finns för expansion av 5G-nätverket, vilket framför allt innebär utbyggnad av basstationer och antenner

▪ Uppmuntra och övervaka utvecklingen av 5G, speciellt inom sektorerna transport, verksamhetskritisk kommunikation, automatisering inom tillverkningsindustrin samt inom energi, miljö, jordbruk och vattenbruk