Hela världen har imponerats av hur långt Google kommit med sin digitala assistent Assistant. Den talar numera som en av oss, i alla fall på engelska, och lägger in trovärdiga pauser och små hmm-anden på rätt ställen.

Ändå är det något som stör mig när Google demonstrerar den kusligt människolika rösten genom att låta sin digitala assistent ringa och boka klipptid. För vilken frisör som helst låter det som vilken kund som helst och inte som den maskin det trots allt är. Perfekt demo eller hur?

Men ärligt talat – ringa en frisör för att boka tid? Jag kan verkligen inte smälta att man använder supersmart teknik till att göra något så analogt. Själv har jag inte ringt och bokat tid hos en frisör på år och dag. Ja, det kanske syns skulle somliga säga, men faktum är att jag har klippt mig ändå. För självklart bokar jag via nätet.

Läs också: Googles AI-satsning imponerar – hör Assistant ringa och boka tid för klippning

Att en hightechröst som tagit enorma resurser att ta fram används till att ödsla frisörens tid i stället för att låta AI i all tysthet boka en klipptid i en nättjänst är faktiskt helt obegripligt. Varför ska vi backa ifrån nättjänsterna och i stället använda tekniken till att ringa upp människor och boka olika saker?

Digitaliseringen handlar väl ändå om att tänka smart och att göra saker på nya sätt och inte använda ny teknik till att göra gamla saker?

Det påminner om när Nokia för tio år sedan försökte sig på konceptet Point and find där man skulle peka med sin mobil åt olika håll för att med hjälp av bildigenkänning få information – ”peka på himlen och få en väderprognos. Peka på en restaurang och få menyn. Peka på ett hotell och få prisinformation.”

Smart? Nja, den slog inte igenom, förmodligen för att vi har Google i våra mobiler. Men det var ändå ett nytänk jämfört med att boka klipptid på telefon med hjälp av en hightechlösning.

Faktum är att rentav en så dum idé som den smarta saltströaren Smalt som också kan spela musik via blåtand och skapa mångfärgad stämningsbelysning ändå har försökt att tänka nytt även om det gått åt skogen.

Läs också: Det våras för dumtech – här är de sämsta idéerna i tech-världen just nu

Google verkar ha blivit helt utmattade efter att ha skapat en så bra röst och helt enkelt inte kommit på något bra användningsområde – men heller inte vågat testa någon ny idé.

För samtidigt är vi troligen på väg just mot att prata mer med våra maskiner datorer precis som Arthur C Clarke förutspådde i 2001.

Framtidsforskaren Amy Webb har förutspått att vi lämnat skärmarna om tio år och i stället interagerar med syn och röst. Det som redan påbörjats med de digitala assistenterna även om vi inte märker av det i Sverige på allvar ännu eftersom det inte finns något ordentligt stöd för röststyrning på svenska.

Förhoppingsvis blir vi bättre på att styra vår talande AI bättre än forskarna i 2001 lyckas styra den milt talande Hal. Men oavsett hur framtiden ser ut hoppas jag innerligt att konversationen med våra apparater används till något smartare än att ringa och boka klipptid. Nej, jag kan inte släppa det.