Analysföretaget Canalys uppskattar att Android Auto och Apple Carplay var tillgängligt i närmare bestämt 46 procent av alla nya fordon som såldes i Europa under första kvartalet i år, och 52 procent av alla nya bilar som såldes i USA.

Totalt såldes 4,3 miljoner nya bilar i Europa under första kvartalet och 4,1 miljoner i USA.

Enligt Canalys har breda fordonstillverkare som Ford, GM, franska PSA-gruppen, Honda och Volkswagen den högsta procenten med de här kapaciteterna i sina nya bilar, antingen som standard eller som en valfri funktion.

Läs mer: Apple i partnerskap med Volkswagen för självkörande bilar

De flesta fordonstillverkare erbjuder annars både Android Auto och Apple Carplay, föraren väljer lösning utefter vilken smartphone den har.

Lösningarna visar några av telefonens nyckelapplikationer, som kartor, musik, ljudböcker, podcast och kommunikation i ett bekant användargränssnitt i bilens inbyggda display. För att minska behovet av att föraren själv ska röra skärmen så finns också röstassistenter integrerade.

Lösningar där förarens smartphones speglas i bilens system och inbyggda AI-baserade röstassistenter kommer att utvecklas snabbt framöver, säger Chris Jones, chefsanalytiker på Canalys i en kommentar till rapporten.

– Vi förlitar oss så mycket på smartphones men måste undvika att röra dem medan vi kör. Genom att spegla smartphone-appar på skärmarna så kan förare enkelt ta med sitt innehåll till bilen med ett välbekant gränssnitt. Röst har tidigare inte varit så använt även om det funnit tillgängligt i premiumbilar i flera år. Men tack vare att röstassistenterna nu också finns i allt fler fordon så kommer det att förändra vårt sätt att använda röst för att på ett säkert sätt styra funktioner.

Läs mer: Nya Volvobilar utrustas med Android, Google Assistant, Maps och appar

Som vi tidigare skrivit har Volvo Cars och Google precis ingått ett omfattande samarbete, som innebär att nästa generation av infotainment-systemet Sensus ska baseras på Googles operativsystem Android. Appar och tjänster som utvecklats av Google och Volvo Cars ska vara integrerade i deras bilar. Det första Android-baserade systemet ska lanseras om några år, uppger Volvo Cars, utan att precisera närmare.