I takt med att allt färre använder kontanter poppar det ständigt fram nya områden som vill använda olika betaltjänster. Nu kommer man snart att kunna betala Londons gatuartister även om man saknar kontanter. Det kommer att ske med hjälp av kortläsare och det svenska betalbolaget Izettle, som nyligen köptes upp av Paypal.

Läs också: Digitala betalningar ökar – men kontanterna regerar globalt

– Nu kommer fler Londonbor att kunna visa sitt stöd till huvudstadens briljanta och begåvade gatuartister, kommenterar Londons borgmästare Sadiq Khan initiativet till BBC.

Han säger att den nya betalmöjligheten nu successivt ska rullas ut efter att man har prövat det under en tid. Gatuartisten Charlotte Campbell, som varit med under testperioden, säger att man redan efter två veckor kunde se att den nya betaltjänsten haft ”en betydande inverkan”.

– Fler människor än någonsin har bidragit när jag har sjungit, och ofta har det varit så att när en person väljer att göra det, följer flera efter, säger hon till BBC.

Läs också: Svenska Izettle köps upp av amerikansk betaljätte – för 19 miljarder

Det är organisationen Busk in London som ligger bakom den nya satsningen som innebär att man har ett antal förbestämda belopp som förbipasserande ska kunna bidra med genom att blippa sin telefon. Och nu ska det alltså rullas ut i större skala. Planen är att det ska vara tillgängligt för stadens alla gatuartister under de närmaste månaderna.