Gartner bekräftar den etablerade bilden av att det är Amazon och Microsoft som leder i molnet, med Amazon allra längst fram. Det visar Gartners senaste upplaga av den ”magiska kvadranten” för leverantörer av infrastrukturtjänster i molnet.

Mest intressant är kanske urvalet för rankningen. Gartner har plockat bort mer än hälften av de molnleverantörer som var med förra året, skriver The Register. Anledningen är att det inte längre anses räcka att hyra ut servrar och lagring för att få kalla sig molnleverantör.

Läs också: Här är verktygen för att flytta datacentret till Azure

Nu behövs både bredd och djup vad gäller tekniklösningar. Det inkluderar lösningar för administration, utvecklingsverktyg och plattformstjänster.

Det här innebär att endast sex leverantörer återstår. De är rankade i en tydlig ordning: Amazon, Microsoft och Google först. Därefter är det ett tämligen dött lopp mellan Alibaba och Oracle. IBM kommer sist.

Vad skiljer leverantörerna åt?

Amazon och Microsoft bedöms ha en likartad styrka vad gäller visioner, men Amazon anses ha en bättre förmåga att leverera. Därefter följer de andra en bit bakom, vad gäller båda aspekterna. Google finns i ett mellanläge.

Läs också: Microsoft och Google växer på molnmarknaden – men AWS håller undan

Skillnaden mellan Alibaba och Oracle anses vara att Alibaba har en bättre förmåga att leverera, medan Oracle anses ha en något starkare vision. IBM anses vara sämst vad gäller leverans.