Det finns tre huvudsakliga varianter av Windows 10 att hålla reda på: Home, Pro och Enterprise. För stora företag är den mest avancerade, Enterprise, det uppenbara valet. Men även Pro finns tillgänglig.

Nu pekar allt fler tecken på att Microsoft är på väg att fasa ut Windows 10 Pro som ett alternativ för den här kundgruppen. Computerworld citerar Gartners analytiker Stephen Kleynhans som skriver så här i en rapport:

”Vi förutsäger att Microsoft kommer att fortsätta positionera Windows 10 Pro som en variant som inte är lämplig för stora företag, genom att reducera support och minska tillgången till funktioner avsedda för administration på stora företag.”

Läs också: Microsoft vägrar ge upp – nu kommer Windows 10 i ny avskalad version

Det är ord och inga visor.

En anledning till att Pro överhuvudtaget har varit ett alternativ för stora företag är att datortillverkare inte har haft tillgång till Enterprisevarianten. Därför har de ofta levererat datorer med Pro, som många företag direkt har bytt ut mot Enterprise.

Microsoft har redan inlett utfasningen av Pro. Förra året tillkännagav man en förlängning på sex månader av supporten för den uppgradering av Windows 10 som släpptes i november 2015. Avsikten var att underlätta för företag som ännu inte hunnit byta betalningsmodell till ”Windows as a service” eller hunnit uppgradera från äldre versioner av Windows.

Efter det har supporten förlängts från 18 till 24 månader för flera av uppgraderingarna av Windows 10. Men den förlängda supporten gäller bara för Windows 10 Enterprise och för motsvarande variant för utbildningsväsendet.

Läs också: Vill du ha mer kräm ur din dator? Nu får Windows 10 ett nytt ultrasnabbt läge

Gartners råd till användare av Windows 10 Pro är att bevaka Microsofts förändringar vad gäller livscykeln för Windows 10. Var beredd att budgetera för Windows 10 Enterprise.