Virtual Intelligence VQ driver med framgång en tjänst som heter VQ Legal, som tillhandahåller dokument för affärsjuridik. Men de båda grundarna Helena Hallgarn och Ann Björk lägger också mycket tid på en tjänst som heter True Agreement.

True Agreement är en AI-tjänst för analys av avtal. I korthet bygger den på maskininlärning med lösningar från IBM. Tanken är främst att ersätta enklare rutinmässiga granskningar av avtal, typ att kontrollera att det som ska finnas med i ett avtal verkligen är med.

Än så länge befinner sig projektet i en pilotfas, i vilket två advokatbyråer har varit involverade. Men det kan bli ändring på det. Virtual Intelligence VQ får ett stöd på 1,9 miljoner kronor från statliga Vinnova. Pengarna ska användas i ett projekt som ska pågå i ett och ett halvt år. Det är en del av svenska statens satsning på AI.

– Vi kommer att börja om från början och hoppas på fortsätt engagemang från de advokatbyråer vi samarbetat med. Det har varit en lång resa hittills med många lärdomar som vi ska försöka dra nytta av, säger Ann Björk.

Lärdomarna gäller inte bara hur modeller ska utformas och rena teknikval, utan även hantering av licenser och andra ”kringfrågor”.

Vad händer nu?

– Nu måste vi börja med att tänka igenom hur vi ska gå vidare. Det är väldigt viktigt att vi har kvar vårt fokus som är att utgå ifrån vad vi vill åstadkomma och göra teknikval utifrån det, säger Helena Hallgarn.

Kan man tolka det svaret som att en del andra aktörer lägger för stor vikt vid teknikvalen?

– Jag märker att många tittar för mycket på tekniken, säger Helena Hallgarn.

Läs också: Konsultjättar byter chefer med varandra: ”en spännande utmaning”

De inledande funderingarna inbegriper genomgångar av vilka olika komponenter som ska användas, och där kan flera leverantörer komma att involveras.

– Vi tittar runt, och det gjorde vi även innan vi körde i gång pilotprojektet, säger Helena Hallgarn.

– Men vi har fått mycket stöd av IBM, och det har varit värdefullt, säger Ann Björk.

Att IBM intresserar sig är inte så konstigt. Det är svårt att hitta konkreta AI-projekt av den omfattning som True Agreement har potential att få. Om projektet blir framgångsrikt kan det bli en dörröppnare för IBM och andra AI-leverantörer på den svenska marknaden.

Nu handlar det om att bestämma omfånget (”scopet”) för tjänsten. Det är lätt att vara kreativ på idéstadiet. Man kan kanske tänka sig sådant som avancerade analyser av vad som fattas i avtal, om man kan härleda det till skumma avsikter, och så vidare.

Hallgarn och Björk är med på resonemangen, men det är tydligt att de börjar på en mer grundläggande nivå. Ett av de viktigaste argumenten är att kunderna får tillgång till en färdigtränad tjänst. Kunderna behöver alltså inte själva köra träningsmomentet med modellerna för avtalsanalys.

När man väl sätter i gång med utvecklingen av den nya versionen av tjänsten kommer fyra externa utvecklare och arkitekter att bidra. En stor utmaning då, som bör stötas och blötas innan kod skrivs, är hur skalbarhet ska ordnas på bästa sätt. Kopplat till det finns också frågor om kostnader för drift.

Läs också: Stena Line ska bli ”första kognitiva rederiet”

Frågan är om driften av sådan här tjänst ska ske i det publika molnet eller med en mer traditionell hostinglösning.

– Vi vill ha kontroll över data och hur tjänsten fungerar. Vi bygger därför tjänsten så att man ska kunna välja att köra den i det publika molnet eller med en mer traditionell hostinglösning. Vi kommer inte att bygga något eget datacenter, säger Helena Hallgarn.

Skulle det vara möjligt att göra den här satsningen utan bidraget från Vinnova?

– Nej, det skulle vara omöjligt. I så fall skulle vi blivit tvungna att köra vidare med pilotversionen av tjänsten, som vi skulle bli tvungna att bygga om så småningom, säger Helena Hallgarn.

Ju längre man väntar med en sådan omgörning, desto jobbigare och dyrare blir det. Så även om det blir jobbigt, så ger Vinnovabidraget en chans att börja om från början. Det är nog många som jobbar med it-lösningar som är avundsjuka på den chansen.