Innovationshubbar, innovationslabb, x-labs – namnen är många, men trenden är tydlig. Allt fler företag inrättar små grupper som ska testa ny teknik för att se om det är något som passar de egna affärerna.

En av innovations­hubbarna är Icax som Ica drog igång i höstas. 

Emma Lindahl, Icax
Emma Lindahl, Icax.

Emma Lindahl, en av de ansvariga på Icax med titeln co-lead, konstaterar att deras lokaler fortfarande, lite utvecklar­romantiskt, kallas för Grottan. Men själv jämför hon hubben med en handels­trädgård:

– Vi sår frön – vissa dör, men vissa blir till livskraftiga plantor som vi planterar ut i organisationen där de får växa vidare och stärka affären.

Och hon fortsätter med naturliknelser när hon talar om alla de olika tekniker som potentiellt kan omvandla hela affärer – AI, maskin­inlärning, blockkedjan, chattbottar ...

– Många av dem har hunnit bli grön-banan-mogna. Vi kan ha pratat om dem ganska länge, men det har varit svårt att realisera kundvärde på dem. En del av dem börjar rentav gå mot att bli hyfsat gula bananer – och det är den här blandningen vi börjar jobba med för att se om de är mogna nog att förenkla kundens vardag, säger hon.

Läs också: Så ska ATG göra travsporten digital

Just nu är röststyrning en av de mer intressanta teknik­trenderna de tittar på.

Ariella Rotstein Gille, Icax
Ariella Rotstein Gille, Icax.

– Det är stort just nu. Siri, Alexa, Google Voice – när kommer det till Sverige på allvar och vad kan det innebära för Ica, säger Ariella Rotstein Gille, också hon en av de ansvariga på Icax.

Båda är tydliga med att deras uppdrag ligger just i att testa om tekniken är till nytta för kunderna.

– Att optimera verksamheten är inte vårt primära fokus, utan vi ser till hur vi med hjälp av ny teknik kan skapa kundvärde, säger Ariella Rotstein Gille.

Hittills arbetar här sex personer, men rekrytering pågår, och man räknar med att landa på ungefär det dubbla. Här finns en blandning av projektledare, service­designers och personer med marknads­bakgrund. Men de jobbar också med externa parter, både konsulter och forskare, och även startupföretag med smarta lösningar.