Telia har hittat sin nya Sverige-vd…

Telia stuvar om i koncernledningen. Anders Olsson, som har varit operativ chef och chef för Global Services & Operationsblir nu vd för Telia Sverige. Han har tidigare arbetat i nästan 20 år på Tele2 där han var medlem i koncernledningen innan han 2016 tog klivet över till konkurrenten.

Anders Olsson tillträder sin nya tjänst den 1 juni och ersätter därmed Helene Barnekow som hoppade av i april. Sedan dess har koncernchef Johan Dennelind varit tillförordnad vd för Telia Sverige.

telia vd

– Jag är mycket glad över att Anders tar uppdraget att leda vår svenska verksamhet. Vi behöver ett starkt fokus på leverans i vår strategiska agenda med ett fortsatt transformationsprogram och kulturskapande tillsammans med kostnadsmedvetenhet och kommersiellt driv. Jag är glad över att vi har kunnat hitta en så stark efterträdare internt till posten, säger Johan Dennelind.

– Det var ett lätt beslut att tacka ja till Sveriges mest spännande telekomjobb. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta det fantastiska arbete som den svenska organisationen gör för att bygga den nya generationens telekomföretag, säger Anders Olsson.

Läs också: ”Oacceptabelt driftstopp på Klarna – väcker frågor om trovärdigheten”

Och det sker fler flyttar. Magnus Zetterberg kommer att ersätta Anders Olsson som operativ chef och chef för GSO. Henriette Wendt, chef för Telias verksamheter i Litauen, Estland och Danmark, kommer att lämna sin position och ersättas av Emil Nilsson som för närvarande är chef för Region Eurasien.

… och ersatt sin konsumentchef…

Anders Tillander har utsetts till chef för Telias svenska konsumentaffär. Han kommer närmast från rollen som chef för Telias fiberaffär och kommer även att ingå i Telia Sveriges ledningsgrupp. Anders Tillander ersätter Jonas Hasselberg som lämnar Telia för att bli vd på Proact.

tillander
Anders Tillander.

– Våra kunder är det absolut viktigaste för oss och jag är väldigt glad över att Anders går in som ny chef för Telias konsumentaffär. Anders kan Telia, telekom och har ett stort kundfokus. Han kan våra kunder och vet vad som krävs av Telia. Under Jonas Hasselbergs ledning har Telias konsumentaffär utvecklats framåt genom att erbjuda nya spännande tjänster och erbjudanden utifrån önskemål från våra kunder, som Personlig tekniker och Telia Life. Nu fortsätter vi det arbetet, säger Telias nya Sverige-vd Anders Olsson.

… som tar över Proact

Proact har nu hittat en permanent vd. Det blir Jonas Hasselberg som tar över hos den lagringsinriktade systemintegratören. Han kommer närmast från Telia, där han basat över konsumentaffären i Sverige. Innan Telia har han haft ledarroller på internationella hård- och mjukvarubolag som Nokia, Mycronic och Microsoft.

– Jonas förenar ett dokumenterat gott ledarskap med en stark kommersiell ådra samt ett djupt teknikkunnande vilket gör honom mycket väl lämpad att leda Proact. Proacts strategi bygger på att utveckla erbjudandet inom datacenter med tillhörande konsult- och supporttjänster, parallellt med att öka fokuseringen på molntjänster. Tillsammans med Jonas siktar vi på att göra Proact än mer attraktivt för kunder, medarbetare och aktieägare, säger Proacts ordförande Eva Elmstedt om rekryteringen.

Jonas Hasselberg
Jonas Hasselberg.

– Proact har en mycket stark position i den snabbt föränderliga och växande marknaden som drivs av digitalisering. Med fortsatt fokus på kund och innovation har Proact stor potential att stärka sin position ännu mer via kompletta lösningar inom molntjänster och datacenter. Jag ser fram emot att få vara med på denna resa tillsammans med Proacts alla duktiga medarbetare, säger Jonas Hasselberg, som tillträder senast den 1 december.

Peter Javestad, som varit tillförordnad vd och koncernchef, återgår då till sin tidigare roll, vilken innehar titeln vice president.

Hon blir ny gd på Vinnova

Regeringen har beslutat att utse Darja Isaksson till generaldirektör för Verket för innovationssystem, Vinnova. Hon börjar den 20 augusti och kommer närmast från rollen som konsult och digital strateg. Hon har sedan tidigare lång chefserfarenhet från den privata sektorn, och inom det statliga området sitter hon bland annat som ledamot för nationella innovationsrådet, nationella samverkansprogrammet Life Science och med engagemang i RISE.

vinnova vd
Darja Isaksson

– Rekordmånga har sökt jobbet och många var också kvalificerade. Det gjorde urvalsprocessen tuff men nu är jag glad att kunna presentera Darja Isaksson som ny generaldirektör. Med sitt entreprenörsfokus och visionära ledarskap är hon rätt person att leda Vinnova, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Medgrundare ska leda Academy

Utbildningsföretaget Academy, som är ett systerbolag till Academic Work, har utsett Emelie Bernhardsson till ny Sverige-vd. Hon är medgrundare och har fram tills nu varit operativ chef, men nu tar hon alltså över vd-rollen från Micael Holmström, som istället blir koncern-vd med fokus på gruppens internationella expansion.

– Att arbeta på Academy, tillsammans med så drivna medarbetare och deltagare, är en sådan förmån så när jag fick frågan kändes det självklart att ta ett ännu större ansvar för vår fortsatta tillväxt. Trots att vi har vuxit väldigt snabbt de tre första åren har vi ännu bara skrapat på ytan. Vi räknade initialt med att vi 2022 skulle nå en årstakt av 1 000 utbildade deltagare per år. Nu kan vi konstatera att vi med stor sannolikhet kommer nå det målet långt tidigare, säger Emelie Bernhardsson.

– Emelie är en väldigt begåvad person med en passion för att förändra hela kompetensförsörjningsbranschen och en förmåga att hjälpa både medarbetare, deltagare och kunder att nå sin fulla potential. Emelie var delaktig i det omfattande undersökningsarbetet av globala utbildningssektorn som genomfördes innan vi drog igång Academy, hon var själv aktiv i rekryteringen av deltagarna till vårt första program och har sedan dess gjort ett enastående jobb som coo som till stor del gör att Academy är där vi är idag, säger Micael Holmström.

TDC-profil tar över Netnordic

Joakim Harging blir ny vd på Netnordic Communication i Sverige. Han efterträder Lars Glarborg och tillträder sin tjänst den 28 maj. Närmast kommer Joakim Harging från Tele2 i en roll som försäljningsdirektör, en roll han fick efter att Tele2 köpte TDC, där han under många år arbetade i företagsledningen med ansvar för försäljning.

Joakim Harging
Joakim Harging.

– Jag ser verkligen fram emot att börja på Netnordic, som är ett spännande bolag med hög kompetens, vilja och en tydlig ambition att växa i Sverige. NetNordic har genom sina starka erbjudanden inom uc, nätverk och säkerhet mycket bra förutsättningar att, som en oberoende aktör, leverera bra helhetslösningar till både företag och offentlig sektor, säger Joakim Harging.

– Vi är mycket glada över att Joakim har valt att ansluta sig till vår verksamhet. Netnordic har växt markant i Norden och vi ser ytterligare potential i Sverige. Denna potential har Joakim med sin erfarenhet och personlighet, samt mycket bra förutsättningar att lyckas infria tillsammans med sitt starka team i Sverige, säger koncernchef Jarl Øverby om sin senaste rekrytering.

Han klättrar efter nordiska succén

Infinidats svenske Nordenchef Fredrik Arveskär har från och med den 23 maj utsetts till ansvarig även för Infinidat Benelux.

Fredrik Arveskär
Fredrik Arveskär.

– Det här är ett utmanande, kul och spännande uppdrag. I mitt arbete har jag alltid haft ett internationellt perspektiv och Benelux-marknaden är en mycket bra och superintressant marknad som till stor del påminner om Norden. Kundunderlaget är dubbelt så stort, men säljprocessen för våra lösningar ser likartade ut oavsett var vi befinner oss i Europa, säger han.

Att han nu får en utökad roll på det israeliska bolaget förklaras främst av att den nordiska resan under de senaste åren varit framgångsrik. Och det nordiska teamet har också utökats.

Läs också: Konsultjättar byter chefer med varandra: ”en spännande utmaning”

– Jag har stärkt upp teamet i Norden och rekryterat in en manager för Danmark samt gjort ett par andra rockader som jag tror kommer fungera fint. Dessutom är synergierna många då flera stora företag redan finns där och vissa av våra befintliga kunder har sina huvudkontor i Benelux-regionen, så på ett sätt underlättar detta faktiskt våra affärer även i Norden, säger Fredrik Arveskär.

Sitecore tar säljchef från Apica

Sitecore har rekryterat Thommy Sundström som ny säljchef. Han kommer närmast från Apica Systems där han hade rollen som partnerchef. Innan dess var han med och startade upp den svenska avdelningen för Demandware, som idag återfinns hos Salesforce Commerce Cloud.

– Jag har följt Sitecores framfart både i Sverige och globalt. Det är en produkt som alltid legat i framkant, och jag ser att de produkter och tjänster Sitecore erbjuder ligger exakt i linje med vad många företag idag efterfrågar och var fokuset inom marketing tech just nu befinner sig. Jag ser en direkt koppling mellan Sitecores funktioner och hur dessa konkret hjälper våra kunder skapa en nära relation med sina slutkunder och med en ökad försäljning som resultat, säger han.

– Sverige är en viktig marknad för oss, och vi kommer satsa än mer med fler rekryteringar framöver. Thommy kommer in med bred erfarenhet från vår bransch och har spetskompetens inom e-handel. Han kommer fungera väl ihop med våra svenska partners och kommer bidra till vår vision om att hjälpa företag och organisationer att äga kundupplevelsen, säger Sitecores nordiska säljchef Christian Pelle.