Pc:n pressas från olika håll: Smartphones får allt fler funktioner, komponentbristen har gjort så att priserna har gått upp och detta samtidigt som användarna tenderar att ha sina produkter längre.

Och utvecklingen verkar hålla i sig de närmaste åren.

Läs mer: Komponentbrist ger dyrare pc – försäljningen minskar

För den stationära datorn går det nedåt, enligt en ny rapport från analysföretaget IDC. Fram till 2022 väntas den globala försäljningen av stationära pc minska med i snitt 2,6 procent varje år. Lite högre efterfrågan råder bland företagen än bland konsumenterna (där försäljningen av gaming-pc inger visst hopp), men det hjälper inte mycket. IDC tror inte på ett enda år av tillväxt under perioden.

Ännu värre ser det ut för de vanliga surfplattorna. Dessa stod på topp 2014, nu väntar en nedgång med i snitt 6,2 procent per år under den kommande femårsperioden.

För bärbara datorer ligger utvecklingen still, det vill säga nolltillväxt.

Det som växer de närmaste åren är de så kallade hybriddatorerna (detachables), bärbara datorer med avtagbart tangentbord, som också kan användas som surfplatta. Dessa väntas ha en årlig tillväxt på 9,8 procent framöver. Tyvärr är detta det klart minsta segmentet. Totalt väntas det säljas 23,9 miljoner hybriddatorer i år. Samtidigt väntas det säljas 256 miljoner traditionella pc.

Läs mer: Så ska Lenovo rita om pc-affären

– På det stora hela är det samma utmaningar för traditionella pc och surfplattor som det varit de senaste åren, kommenterar Ryan Reith, analytiker på IDC rapporten. Men det finns vissa fickor av möjligheter. När det gäller bärbara pc är det tydligt att marknadsföring och utvecklingsresurser läggs på premium/gaming-pc, konvertibla samt tunna och lätta enheter.