Som avslöjades i veckan köper Microsoft Github, den populära tjänsten för att förvara programkod, för motsvarande 65 miljarder kronor.

"Microsoft är ett företag som sätter utvecklaren främst, och tillsammans med Github stärker vi vår engagemang för utvecklares frihet, öppenhet och innovation. Vi är medvetna om community-ansvaret vi tar på oss med det här avtalet, och vi ska göra vårt bästa för att varje utvecklare ska få hjälp att bygga, innovera och lösa världens viktigaste utmaningar”, uppgav Microsofts vd Satya Nadella i ett uttalande.

Läs mer: Klart: Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor

Men Microsoft var alltså inte ensamt om sitt intresse för Github, utan grundarna av den här populära tjänsten för att förvara programkod, förde också samtal med Google om en affär. Det skriver nyhetskanalen CNBC.

Även Amazon ska ha visat intresse för Github, enligt nyhetskanalens källor.

Det som framför allt ska ha fällt avgörandet var grundaren och vd:n Chris Wanstraths relation med Satya Nadella. Efter att Nadella tog över Microsoft för fyra år sedan har han omfamnat open source-programvara och verktyg, och han har också arbetat för att attrahera tredjepartsutvecklare.

Läs mer: Massor av sårbarheter på Github – men de fixas snabbt

Det har under lång tid funnits ett intresse från olika it-jättar för Github, men Wanstrath har tilltalats av Microsofts vision för tjänsten – och att de planerar att hålla Github självständigt.

I en kommentar till CNBC säger Wanstrath att Microsoft och Github har samma uppdrag, att hjälpa utvecklare att bli mer effektiva och mer samarbetsinriktade.