EU och Google strider mot varandra på flera olika fronter. Nu skriver Financial Times att EU förbereder att straffa Google med böter för att missbruka den dominerande ställning de har med Android.

EUs konkurrenskommissionär Margrethe Vestager väntas meddela det här inom några veckor, uppger tidningen med hänvisning till insatta källor.

Läs mer: Google protesterar: bestrider rekordböterna från EU

Google anklagas bland annat för att tvinga smartphone-tillverkare förinstallera Google-tjänster som sök och Chrome i systemet, och att detta hämmar konkurrensen och konsumenternas valmöjligheter.

Hur höga böterna blir är ännu oklart. Kommissionen kan döma ut böter på upp till 11 miljarder dollar – vilket är 10 procent av moderbolaget Alphabets årliga omsättning – men oftast landar böterna i den lägre delen av skalan.

Det här beslutet innebär att kommissionens strider med Google, som började för hela åtta år sedan med en utredning om shoppingtjänster, eskalerar ytterligare. Det fallet slutade med böter på 2,4 miljarder euro, men har inte lett till någon betydande förändring av Googles verksamhet.

Läs mer: Google viker sig för EU-krav efter miljardböter

När EU första gången meddelade anklagelserna mot Google vad gäller Android år 2016 svarade Google med att Bryssel missförstått marknaden, när de inte räknade med Apple som en konkurrent till Android. ”Kommissionens ärende baseras på idén att Android inte konkurrerar med Apples IOS”, sa Googles chefsjurist Kent Walker i ett uttalande. ”Vi ser det inte på det sättet. Och vi tror inte att Apple gör det heller. Eller telefontillverkarna. Eller utvecklarna. Eller användarna”.