Elgiganten ger sig nu in i en ny, eller i alla fall en halvny marknad: solceller. I fjol testade kedjan att sälja produktkategorin i några butiker i Norge. Nu utökar man alltså satsningen, och den här gången ska även Sverige vara med.

Initiativet sker i samarbete med solcellsleverantören Otovo, vars sortiment med solceller för villor, småhus och fritidshus till en början kommer att finnas i varuhusen i Barkarby och Kungens Kurva i Stockholm och Sisjön i Göteborg, samt givetvis på webben. Elgigantens och Otovos gemensamma vision är att göra solceller enklare och mer tillgängligt för alla.

– Som marknadsledare känns det självklart att vi ska vara i framkant och förenkla övergången till miljövänlig, grön el i svenska hem. Vår målsättning är att erbjuda kunderna allt de önskar och har behov av när det gäller teknik, och inom ramen för ett hållbart samhälle vill vi också göra de mest klimatsmarta och miljövänliga lösningarna lättillgängliga för kunderna, säger Elgigantens vd Niclas Eriksson.

Läs också: Trump går mot strömmen – nu kan solenergi bli dyrare i USA

Och att satsningen kommer just nu har flera orsaker. Den främsta är att man har sett ett ökat intresse för hur man kan använda solenergi. Och givetvis har även vädret i maj fått de båda bolagen att smida lite extra medan Sverige är varmt.

– Allt fler kunder efterfrågar mer miljövänliga och energisnåla produkter, och just nu noterar vi ett kraftigt ökat intresse för solceller. I april ökade till exempel antalet sökningar kopplade till solceller och solpaneler med 50 procent jämfört med året innan. Jag tror att intresset ökat ytterligare efter de senaste veckornas högtryck med strålande sol från en klarblå himmel, säger Niclas Eriksson.

Inom ramen för det nya samarbetet har man också sjösatt en digital marknadsplats för installatörer. Detta för att göra övergången enklare för kunderna, samtidigt som man hoppas kunna pressa priserna. Den information kunden behöver känna till inför bytet är adress och takyta.

– När man markerar in sin adress och sitt tak på hemsidan matchas adressen automatiskt mot lokala installatörer och deras prismodell. På så sätt kopplas konsumenten ihop med den installatör som är billigast och har högst kundbetyg i området. Algoritmen räknar även ut hur mycket ström varje tak kan producera, hur många solpaneler som behövs samt vad de kommer att kosta, säger Babak Tighnavard, Sverige- och tillväxtchef på Otovo, som tror mycket på det nya samarbetet med kedjejätten.

Läs också: Försäljningen nådde inte målet – nu bommar Webhallen igen sin butik

– Genom samarbetet med Elgiganten gör vi övergången till grön el både billigare och enklare. Vi hjälper kunden genom hela processen, från att bedöma hur bra solinstrålning taket har, till att räkna ut hur många solcellspaneler som behövs till installation och försäljning av överskottet. Med rätt förutsättningar kan du som privatperson sänka delar av dina elkostnader med 50 procent.