Avtalet skrivs med Microsoft och Advania, som bland annat köpte den svenska systemintegratören Caperio förra året, och som är den största leverantören av Microsofts tjänster på Island.

Läs mer: Advania tar ny tung kommunskalp – här är veckans it-affärer

Advania skriver i ett pressmeddelande att det här är första gången som den isländska regeringen har slutit ett heltäckande avtal om programvara och licenser från Microsoft.

Tidigare har varje myndighet och departement haft sina egna avtal, vilket gjort att det totalt funnits 104 olika avtal med den isländska regeringen.

Hur mycket affären är värd framgår inte, men enligt Advania sparar regeringen 200 miljoner isländska kronor, vilket motsvarar ungefär 16,5 miljoner svenska kronor, på det här. Så är det också finansministern Bjarni Benediktsson som skrivit på avtalet.

Läs mer: Ny amerikansk lagrysare skakar om molnbranschen

I en kommentar till affären säger han:

– Vi menar att vi har slutit fördelaktiga avtal med Microsoft, då de har garanterat högre kalkylräntor till regeringsmyndigheter än vad som erbjuds till många av våra grannländer. Avtalet är en del i en större regeringskampanj där målet är att utöka och förbättra våra offentliga tjänster. Med avtalet sparar vi 200 miljoner ISK per år, vilket leder till miljardbesparingar lite längre fram. Dessa besparingar kan användas till utvecklingen av digitala tjänster, och därmed öka regeringsmyndigheternas effektivitet.

Regeringen räknar också att med det här avtalet få en bättre licensöversikt, och att de ska kunna överföra licenser mellan enheter och därmed öka utnyttjandegraden.