Enligt Robert Hannigan, som basade över den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ mellan 2014 och 2017, ska de statsunderstödda cyberangreppen trappats upp på bara några år.

"För fem år sedan var vi medvetna om statsunderstödda angrepp men vi såg dem enbart som något en nationalstat behövde oroa sig för. I dag är de ett problem för alla, vilket vi kunnat se bara det senaste året", sa Robert Hannigan under sin föreläsning på den stora säkerhetskonferensen Infosecurity Europe i London enligt Zdnet.

Läs också: White hat-hackaren: ”Det råder vilda västern på säkerhetsfronten”

De cyberangrepp som Hannigan syftade på var dels Wannacry-angreppet, som i maj förra året infekterade hundratusentals datorer världen över med ransomware, och dels skadeprogrammet VPNFilter - som på kort tid lyckats infektera 500 000 routrar i 54 olika länder. Två angrepp som experterna anser kommer från statsunderstödda hackare - så kallade APT-grupper.

Trots de dystra framtidsutsikterna bjöd dock Robert Hannigan på några enkla tips på hur man som privatperson kan skydda sig på bästa sätt från hackarna.

"De flesta attacker, även de mest sofistikerade, levereras tack vare tre saker. Att mjukvara inte hålls uppdaterad, dålig hantering av nätverkskonfiguration och dåligt credential management".

Läs också: It-haverierna avlöser varandra – är det så vi ska ha det nu?

"De tre sakerna dominerar fortfarande de flesta angrepp, så det rätta att göra är att lösa de tre sakerna. Det är fortfarande möjligt att förhindra en stor del av angreppen genom att göra det".