De här höjningarna kommer att genomföras i sommar meddelar Microsoft sina partner och företagskunder nu på måndagseftermiddagen.

Priserna i svenska kronor i för på-plats-installerad mjukvara kommer att öka med 12 procent. Priset för onlinetjänster ökar med 11 procent ”för att anpassas närmare euro och globala nivåer”.

Förändringarna gäller bara företagsmarknaden, inte konsumentprogramvara eller onlinetjänster för konsumenterna.

Ändringarna börjar gälla från och med den 1 augusti.

Läs mer: Microsoft sänker ner datacenter i havet

I meddelandet uppger Microsoft att de ”ibland utvärderar den lokala prissättningen av produkter och tjänster för att säkerställa en i hela regionen, den kommande prisändringen är ett resultat av en sådan bedömning”.

Det här gäller dock inte bara Sverige. Förutom i svenska kronor genomför företaget också prisändringar för schweizisk franc, och de här ”anpassningarna är likvärdiga de som gjorts av norska kronor och brittiskt pund”.

Prishöjningarna ska dock inte påverka existerande beställningar för företagskunder med volymlicensavtal som innehåller produkter med prisskydd.

Det Microsoft uppger i det här läget, vad gäller produkter som säljs genom återförsäljare, så kommer slutpriser och försäljningsvaluta fortsatt att fastställas av återförsäljarna.

Microsoft vill inte ge ytterligare kommentarer i nuläget, mer än att de under måndagseftermiddagen kommer att meddela och kommunicera de här ändringarna med kunder och partner.

Läs mer: Uppgifter: Microsoft snuvade Google på Github

Det de skriver i meddelandet är i alla fall att ”kunder i regionen som köper onlinetjänster antingen SEK eller Sfr kommer fortsatt att uppfatta Microsofts erbjudanden som fortsatt mycket konkurrenskraftiga”.

Inom EU kommer Microsofts partner att ha fortsatt tillgång till priser i euro, brittiskt pund, norska kronor och danska kronor som förblir oförändrade.