Som vi berättade i måndags kommer Microsoft från den 1 augusti genomföra en rad prishöjningar i Sverige. Microsoft självt säger att det handlar om att kompensera för att kronan tappat kraftigt i jämförelse mot euron, och att de nu genomför en anpassning i flera länder som inte har euron som valuta.

Därför höjs priserna i svenska kronor med 12 procent för på plats-installerad-mjukvara och med 11 procent på molntjänster.

Bland företagets svenska partner möts beslutet av viss förståelse, just mot bakgrund av valutakurserna, och de säger att de inte heller mött någon större upprördhet bland kunderna.

Läs mer: Microsoft chockhöjer priserna i Sverige

Bo Bauhn, ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMCP och vd för konsultföretaget Retune, säger att prishöjningen kom plötsligt men att det inte är ologiskt.

– Det är ganska kort framförhållning och det kommer nog behöva fattas en del snabba beslut, men jag tycker inte det är orimligt att göra den här justeringen. Jag tror också att de flesta ser att det finns en logik i det mot bakgrund av att kronan tappat i värde. Men det är klart att det blir ganska stor skillnad om man köper licenser för några miljoner.

Anders Grönlund, som är Microsoft-ansvarig på den största leverantören Atea säger:

– Den sista prisförändringen på molntjänster gjordes 2015, och det är ju ett tag sedan, så det kanske var dags.

Anders Grönlund
Anders Grönlund, Atea.

– Om man sedan kollar på on-prem-licenserna så gjordes det ju ingen prishöjning där 2015, så jag tycker inte att det heller är konstigt att de höjs mer. Vi sitter på en massa kundavtal, och de kommer ju att vara oberörda, men det är om man lägger till att köpa ytterligare som det kostar mer.

Både Bo Bauhn och Anders Grönlund tar dock upp det faktum att det råder tuff konkurrens på molntjänster nu, och både Amazon Web Services och Google Cloud satsar offensivt och bygger datacenter i landet.

Utvecklingen på molntjänster har snarare varit att det råder priskonkurrens.

Läs mer: Amazon tokdumpar lagringspriser – nu blir det nytt priskrig i molnet

– Det farliga är väl att Microsoft hamnar fel i pris jämfört med AWS och Google, det tror jag de måste vara observanta på, säger Anders Grönlund.

– Samtidigt innehåller Office 365 mer och mer funktioner, och det tror jag också kunderna är beredda att betala för. Ta hela Teams som exempel som fler och fler använder, och som kom efter den senaste prishöjningen. Det är klart att ingen vill ha höjda priser, men jag tror det finns förståelse.

Bo Bauhn säger:

– Jag tror att det är som de säger att det här är kopplat till valutakurserna, och då är ju frågan hur AWS och Google agerar. Nu är man van vid att priserna går ner, och det är ju också fler som använder tjänsterna, vilket borde tala för en fortsatt prisnedgång.