Enligt en undersökning över mobilsurfandet i Sverige från mobiloperatören Telenor ökade detta med närmare bestämt 96 procent under perioden januari till april, jämfört med samma period förra året.

Läs mer: Mörka moln över smartphone-marknaden – men ljusglimtar finns

I en kommentar till undersökningen säger Telenors nätexpert Magnus Österholm:

– I Sverige har vi under de senaste åren förändrat vårt digitala beteende och strömmar nu video på mobila enheter mer än någonsin och det är just strömmad video som står för majoriteten av förbrukad data. Vi ser att fler väljer mobilabonnemang med obegränsad surf eller större datapotter än tidigare och att man även använder mobilsurf som komplement till fast uppkoppling.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018


En sak i undersökningen som sticker ut är att seniorer är den åldersgrupp där mobilsurfandet ökar mest – och det är en stor anledning till den generella ökningen. Personer över 70 år står för den största ökningen, 117 procent.

Läs mer: Nu kommer lösningarna som ska få dig att använda mobilen mindre

– De yngre surfar fortfarande mest men för varje månad minskar gapet. De äldre börjar på allvar surfa ikapp den yngre generationen. Den kraftiga ökningen tror jag dels beror på att vi digitaliserat Sverige vilket tillgodoser svenskarna med en bra uppkoppling. Dels har seniorerna som historiskt legat lite efter, nu genomgått samma beteendeförändring vi ser i hela landet och använder idag digitala produkter och tjänster allt mer, säger Magnus Österholm.

I undersökningen har Telenor sett över dataförbrukningen hos åldersgrupper på över en miljon privata mobilkunder och jämfört perioden januari-april 2017 med januari-april 2018.

Fakta

Över 70 år – 117%
61-70 år – 105%
51-60 år – 96%
41-50 år – 93%
31-40 år – 95%
18-30 år – 63%

Källa: Telenor