Volvo Construction Equipment ska testa 5g-aktiverad teknik framför allt på fjärrstyrda maskiner och automation vid sin forsknings- och utvecklingsenhet i Eskilstuna. De blir därmed första partner att ansluta sig till Telias nya partnerprogram för 5g-utveckling. Det uppger de båda företagen i ett pressmeddelande.

Det här är ett program som syftar till att ge Telia och deras partner tillgång till innovationsmiljöer med ny teknik som 5g för att kunna genomföra både innovations- och serieutveckling.

Läs mer: Nu ger sig Telia in i 5g-rejset – här vill de börja bygga

– Fördelarna med 5g när det gäller snabbhet innebär ett stort steg framåt för oss. Inom byggbranschen öppnas en stor potential för bearbetning av mobil data och hur våra maskiner kommer kunna kommunicera och interagera på distans. Att ta täten för den digitala revolutionen genom Telias partnersamarbete och utveckla ny teknik är en gamechanger för Volvo CE, förklarar Patrik Lundblad, som är teknikchef på Volvo CE i ett pressmeddelande.

Som Computer Sweden avslöjade redan i mars så har Telia haft som ambition att bygga sina första 5g-noder i år, och att planen var att bygga den första på KTH:s campus och nästa i Boliden-gruvan.

Nu uppger Telia också att företaget tecknat avtal med KTH om att bygga en testmiljö för 5g på KTH Campus i Stockholm ”för att också skapa en koppling till universitetssverige och därmed ytterligare bredda våra samarbeten”, uppger företaget.

Läs mer: Ericsson larmar till regeringen – Sverige ligger efter på 5g

Det fördjupade samarbetet mellan Volvo CE och Telia är en utveckling av ett sedan tidigare pågående projekt för gruvbranschen, det så kallade pimm-projektet där bland annat Boliden, Telia, Ericsson, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU alla ingår.