Under onsdagen meddelade det ryska säkerhetsföretaget Kaspersky Lab att de avbryter sitt samarbete med den europeiska polismyndigheten Europol, sedan EU-parlamentet röstat igenom en motion som i förbifarten pekat ut Kasperskys produkter som en säkerhetsrisk. Det skriver Bleeping computer.

Vid sidan av sitt samarbete med Europol avbryter Kaspersky Lab även sitt deltagande i projektet Nomoreransom, som bekämpat gisslanprogram

.
Läs också: Kaspersky kammar noll i stämningen av amerikanska staten

Motionen i fråga kretsar kring EU:s cyberförsvar, och när motionen tar upp mjukvara nämns Kasperskys produkter som skadliga.

”EU kallas till att göra en omfattande granskning av mjukvara, It- och kommunikationsutrustning samt infrastruktur som används av institutioner för att exkludera potentiellt farliga program och maskiner, och att bannlysa de som har bekräftats som skadliga, som Kaspersky Lab”, står det i motionen.

I september förra året pekade amerikansk underrättelsetjänst ut Kaspersky Lab som ett hot mot nationen, då de ansåg att företaget var en del av Rysslands underättelseapparat. Sedan dess har Kaspersky försökt rentvå sitt namn, bland annat genom att flytta stora delar av sin verksamhet från Ryssland för att ge sina kunder bättre insyn i verksamheten.