Svenska konsultbolag tog Europatitel

Det blev två förstaplatser för svenska it-konsultbolag när Great Place to Work körde sin prisutdelningsgala i kategorin Europas Bästa Arbetsplatser 2018 i Aten. Totalt var det 22 svenska företag som rankas bland de bästa arbetsplatserna i Europa, vilket gör Sverige till en av de mest välrepresenterade nationerna på rankningslistan.

Listan bygger på en arbetsplatsstudie där mer än 2 800 organisationer med 1,6 miljoner anställda från 19 europeiska länder deltagit. Resultatet bygger sedan på feedback från anställda och information om arbetsgivarerbjudande och kultur från seniora ledare.

”Utmärkande för de bästa arbetsplatserna är deras starka kulturer och inkluderande attityd gentemot sina medarbetare. Man strävar efter att vara likvärdig i sin behandling av människor och ser arbetsplatskulturen som ett strategiskt verktyg att skapa samarbete, en välkomnande atmosfär och en vänlig arbetsplats”, skriver Great Place to Work själv om priset.

I kategorin Under 50 anställda vann svenska Polar Cape och i kategorin Små & Medelstora, 50-500 anställda, vann Cygni, medan ett annat svenskt bolag, Key Solutions, knep tredjeplatsen. För Cygni var det fjärde året i rad som man tog hem Europatiteln.

– Det finns ett antal olika utmärkelser och undersökningar där man mäter hur bra en arbetsplats är. Men Great Place To Work har sedan många år kommit att bli en global standard, en forskningsbaserad och välspridd modell för att ta reda på hur bra en arbetsplats faktiskt är, säger en stolt Jon Persson, koncernchef på Cygni.


Atos köttar på

Franska konsultjätten Atos tuggar på på den svenska marknaden. Nu har man förlängt sitt avtal med köttföretaget HK Scan med ytterligare tre år. Det handlar om att leverera nästa generations infrastrukturtjänster, där Atos ska hjälpa HK Scans strävan efter att minska it-kostnader samtidigt som man håller koll på servicekvalitet och kostnadsflexibilitet.

– HK Scans strategiska mål är att driva effektivitet och kostnadskonkurrenskraft och jag är övertygad om att Atos kan hjälpa oss med att nå vårt mål. En allomfattande förvaltning av it-infrastrukturen av Atos förser oss med en stabil grund på vilken vi kan konsolidera och innovera vårt applikationslandskap inför framtiden, säger Pekka Kultanen, cio på HK Scan.

– Vår helhetsomfattande strategiska avsikt som organisation är att växa i Norden och att främja långsiktiga affärsrelationer och att skapa mervärde för våra partner genom innovativa lösningar. Atos har en god meritlista med HK Scan och det är en ära för oss att de sätter tilltro till vår förmåga och vårt partnerskap, säger Harri Saikkonen, Nordenchef på Atos.

Mobilsäkerhet i svenska molnet

Svenska molnbolaget City Network har tecknat ett avtal med G+D Mobile Security, den del av Giesecke+Devrient som jobbar med mobil säkerhet. G+D Mobile Security kommer att använda City Networks it-infrastrukturtjänst för företag, City Cloud Compliant Cloud, som infrastruktur för utveckling och leverans av företagets molnbaserade SaaS-tjänster till sina kunder.

City Network har genomgått G+D:s utvärdering avseende säkerhet och regelefterlevnad. Som en europeisk leverantör av molntjänster kommer City Network att bli en viktig del av G+D:s multicloudstrategi. Företagets tjänster kommer att driftas från City Network Compliant Cloud i EU med start från City Networks noder i Sverige och Tyskland.

– En molnbaserad infrastruktur med hög säkerhet baserad på öppen källkod, är en viktig del av vår affär. Med City Networks City Cloud får vi en flexibel infrastruktur som gör det möjligt att snabbare leverera våra tjänster till våra kunder, med samma höga säkerhetsnivå som är avgörande för vår verksamhet, säger Håcan Tiwemark, ansvarig för Professional Services på G+D Mobile Security.

– Med sitt fokus på att säkra och hantera digitala identiteter är G+D Mobile Security en nyckelaktör för att hjälpa företag inom många olika branscher att genomföra sin digitala transformation. Med tanke på att säkerhet är deras kärnverksamhet är valet av City Cloud Compliant Cloud som bas för att bygga en flexibel it-infrastruktur, det bästa beviset vi kan få, säger Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Falck landar hos HCL i Göteborg

Indiska konsultjätten HCL har tecknat ett avtal med Danmarksbaserade Falck, som finns representerat i 35 länder runt om i världen och har mer än 37 000 anställda. Företaget har tre affärsområden: Ambulans, Sjukvård and Assistans och avtalet innebär att HCL ska konsolidera, förenkla och standardisera Falcks it-infrastrukturverksamhet. De leveranscentra som Falck kommer att använda framöver är HCL:s nya leveranscenter i Göteborg, samt de i USA och Sydamerika.

– Vår it-infrastruktur är avgörande för hela vår verksamhet eftersom den ligger till grund för de applikationer och processer som gör det möjligt för våra team att hjälpa människor som snabbt behöver medicinsk vård. Vi valde HCL tack vare deras djupa erfarenhet av storskaliga förändringsprojekt där it spelar en avgörande roll, både i Norden och i övriga världen, säger Poul Erbo Mortensen, operativ chef på Falck.

– Vi ser fram emot att arbeta med Falck och skapa värde genom att samordna och effektivisera deras it-infrastruktur. HCL:s globala leveransmodell kommer att hjälpa Falck att utveckla bolaget och dess it-miljö i linje med de snabba förändringar som sker på marknaden, säger HCL:s Nordenchef Pankaj Tagra.

Köper på sig mobilbolag

Det fortsätter satsas i Jönköping. Simonssongruppen, som ligger bakom utmanaren Dizparc, har nu genom sitt investmentbolag, Huset invest, köpt mobilbolaget Promobility. Det innebär också att man sjösätter mobilitet som ett nytt affärsområde. Promobility jobbar främst med mobila lösningar till större företag. Biolaget omsätter runt 60 miljoner kronor och kunderna finns över hela Sverige.

– I Promobility ser vi ett företag med en stor potential. Marknaden för den här typen av tjänster växer kraftigt och mobila enheter blir den naturliga källan till allt mer information och blir därför en viktig del av ett företags processer. Genom förvärvet etablerar vi också ett nytt affärsområde inom Huset Invest, ett område som vi har som ambition att växa ytterligare. I Promobility har vi fått en bra grund för vår mobila satsning, säger Niclas Ekblad, vd på Huset Invest.

– Vi har haft en spännande resa med Promobility under våra första tio år, men nu är vi redo att ta nästa steg. I Huset Invest har vi funnit en ägare som delar vår syn på företagsamhet och som har en långsiktig syn på sitt ägande. Jag ser fram emot att fortsätta att utveckla Promobility tillsammans med dem, säger Promobilitys vd Tom Larsson.

Consid infångat

Konsultbolaget Consid har i maj klivit in som Kriminalvårdens huvudsakliga it-konsultpartner. Avtalet, som löper initialt över en treårsperiod med möjlighet till ett års förlängning, beskrivs som bolagets största avtal någonsin, sedan bolaget grundades 2000.

– Upphandlingen har varit ett viktigt steg i resursförsörjningsstrategin för Kriminalvårdens it, genom att skapa förutsättningar för att gå från upphandling av enskilda konsulter till ett mer långsiktigt samarbete. Consid som primär konsultpartner kommer att ha insikt i och bidra till våra strategier och i slutändan vår vision om "Bättre ut", säger Jonas Kappling, chef för Applikationsutveckling på Kriminalvården.

– Vi är mycket nöjda över att få möjligheten till ett långsiktigt samarbete med Kriminalvården i denna omfattning, och jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att ta fram effektiva digitala lösningar för att utveckla verksamheten. Den kompetens som Consid besitter inom applikationsutveckling har utvecklats mycket på senare tid vilket gjort att vi idag kan leverera ett av landets bästa erbjudanden inom området. Vi ser nu fram emot att ta myndighetens digitala förändringsresa till en ny nivå, säger Peter Hellgren, vd på Consid.

Ingram tar energin till Norden

Ingram Micro och Eaton har tecknat ett samarbetsavtal för att nå ut till fler återförsäljare på den nordiska marknaden med Eatons produkter för säker och stabil strömförsörjning. Försäljning och marknadsföring kommer att koordineras och Eatons produkter kommer lagerföras via Ingram Micros centrallager i Sverige. Avtalet undertecknades nyligen och gäller tills vidare.

– Ingram Micro är en av världens största distributörer av it-produkter och en viktig partner för Eaton i flera europeiska länder. De växer på den nordiska marknaden och vi ser detta samarbete som en viktig del i vår tillväxtplan för it-kanalen i Norden, säger Tony Wikström, nordisk säljchef för kanalen på Eaton.

På Ingram Micro konstaterar man att det, enligt Gartner, kommer att finnas över 20 miljarder smarta och uppkopplade objekt 2020 och då krävs en säker, stabil och avbrottsfri el, framför allt i områden som är svåråtkomliga.

– Vi ser en stor affärsmöjlighet med vårt nya samarbetsavtal med Eaton då efterfrågan av tryggad och stabil elförsörjning ökar i takt med att marknaden för IoT samt Datacenter växer snabbt. Där är Eaton en av de världsledande leverantörerna, säger Torbjörn Schön, chef för Value and Cloud Business på Ingram Micro.

Ljubljana nästa för Tretton37

Konsultbolaget Tretton37, som idag har runt 160 anställda fördelade på fyra kontor i Sverige, ligger just nu i startgroparna för en satsning i Slovenien. Inom kort ska bolaget öppna ett kontor i Ljubljana, med sikte på att få tillgång till landets mjukvaruutvecklare.

– Det är ett spännande steg i företagets utveckling när vi efter sommaren öppnar vårt första kontor utomlands. Slovenien har en välutvecklad it-bransch med många duktiga utvecklare. Genom att etablera oss i landet vill vi tillsammans med den lokala communityn bidra till en fortsatt positiv utveckling av branschen. Vi räknar med är att vara mellan fem och tio medarbetare i Slovenien till årsskiftet, säger Frank Hennekens, vd på Tretton37.

Och PDB väljer Växjö

Jönköpingsföretaget PDB satsar på att öppna kontor i Växjö, med målet att nå både kunder och kompetens i den starka tillväxtregionen Kronobergs län.

– Växjö är en region med kraftig tillväxt där it har ett starkt fäste. Vi vill skapa bra affärer tillsammans med våra kunder och bra karriärmöjligheter för våra medarbetare. Vi har kunder i området och för att kunna serva dem bättre är det bra med närvaro. Där finns också många företag inom tillverkande industri och logistik, branscher där vi är väldigt starka, säger vd Stefan Selvander.

Nyetableringen är en del av de expansionsplaner som PDB har satt upp. Bolaget, som jobbar med integration, webblösningar, applikationsutveckling och beslutsstöd, komer att ha extra myclet foksu på beslutsstöd i Växjö. Den 1 september öppnar kontoret på Videum Science Park i Växjö, som blir bolagets tredje kontor. På huvudkontoret i Jönköping och kontoret i Stockholm har man idag cirka 80 anställda.

– Vi ser ett behov av renodlade BI-leverantörer i området och där har vi ett väletablerat team med expertkompetens. Det finns ett ökat behov av just Business Intelligence-lösningar nu med tanke på den höga digitaliseringstakten, säger Mattias Gröndahl, affärsutvecklare inom BI och blivande kontorschef på Växjökontoret.