I veckan drogs Microsoft in i den uppflammande debatten kring att migranters barn skiljs från sina föräldrar vid USA:s gränser.

Kritiken på sociala medier mot företaget blev hård i helgen efter att ett blogginlägg från januari uppmärksammats. I blogginlägget beskriver företaget hur molnplattform Azure tillåter immigrationsmyndigheten att använda maskininlärning för att driva på ansiktsigenkänning och identifiering. Ett arbete som Microsoft skrev att de var stolta över.

Läs också: AI-forskare protesterar mot Googles samarbete med Pentagon

Men i går, måndag, gick Microsoft ut med ett uttalande där man förklarade att man såg med ”förfäran” på hur barnen med tvång skiljs från sina föräldrar. Företaget skriver att hålla ihop familjer har varit en grundpelare i amerikansk lag sedan andra världskriget och att det är en tradition som man bör bygga vidare på i stället för att ändra kurs. Och man uppmanar regeringen att ändra sig och kongressen att lagstifta för att förhindra att barn skiljs från sina familjer.

I en första version skrev man dock inget relaterat just till samarbetet med ICE. Men senare under dagen kom ett tillägg om att Microsoft inte arbetar med några projekt som handlar om att separera barn från sina familjer och att man inte känner till att Azure skulle användas för sådana ändamål.

Läs också: Microsoft chockhöjer priserna i Sverige

Däremot finns ingen uppgift om kontraktet med immigrationsmyndigheten fortsatt ska vara aktivt, skriver The Verge. 

Det här är bara en i raden av tillfällen på senare tid då de stora teknikföretagen fått problem när de arbetat med olika statliga projekt.

Exempelvis avslutade Google nyligen ett samarbete med det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon efter en kritikstorm bland de egna anställda, tusentals skrev under ett öppet brev och ett dussintal sa upp sig.