Nu testar IBM att låta en AI debattera under namnet Project Debater. Häromkvällen var uppgiften att möta två människor i en debatt på ett litet event i San Francisco, skriver The Verge.

Debatten följde vissa regler – fyra minuters inledning, fyra minuter att motbevisa de andras argument och ett två minuter långt uttalande som avslutning.

Genom att ha möjlighet att analysera stora mängder data kan Project Debater komma fram till relevanta svar vilka levereras som argument i en debatt som handlade om att subventionera vård på distans.

Project Debater citerade källor, vädjade till publikens sympati för barn och veteraner och gjorde, enligt the Verge, ett hyfsat jobb med att skämta en eller två gånger under tiden.

Läs också: Ipsoft vill göra AI enklare – med färdigpaketerade tjänster

Vid några tillfällen fick den dock problem. Vid ett tillfälle lyckades den inte förstå nyanserna i motståndarens argument kring vikten av beröring när man ställer diagnos. Då valde Project Debater att i stället låta förstå att människan kanske bara var rädd för innovationer.

– Jag tror på kraften i tekniken, precis som jag borde.

Ännu är det dock långt kvar innan IBM gör en produkt av det hela även om en del av den underliggande tekniken redan börjat användas.

– Det här är fortfarande ett projekt på forskningsnivå, säger Jeff Welser, chef för IBM:s forskningslabb i Almaden i Kalifornien.