Skulle du gå med på att låta en robot ersätta kirurgen när det är dags för din stora ögonoperation? Märkligt nog tyckte sex patienter på John Radcliffe-sjukhuset i Oxford att det lät som en bra idé och nu är operationerna genomförda med lyckat resultat.

Enligt University of Oxford är det här första gången någon använder sig av robotassisterad kirurgi för att utföra en operation på ögats näthinna, som är placerad längst bak i ögat. Totalt sex patienter lät sig opereras av roboten, i samtliga operationer var utfallet mycket lyckat.

Läs också: Robotarna tar våra jobb – ska vi vara glada eller oroliga?

Roboten kommer från holländska tillverkaren Preceyes och The next web rapporterar att den tog lite mer tid på sig än en mänsklig kirurg som genomförde motsvarande ingrepp, men att ingreppet var minst lika effektivt eller ännu mer effektivt när roboten utförde det.

Nästa steg är att låta roboten ta sig an ännu mer avancerade uppgifter. Nästa år har man planer på att använda robotkirurgen för att behandla näthinnan med hjälp av genterapi, något som kan rädda synen på människor med ögonsjukdom.