En grupp bestående av 19 investerare, som samtliga äger aktier i Amazon, kräver att it-jätten slutar sälja sitt ansiktsigenkänningssystem Rekognition till USA:s polismyndigheter. Detta då gruppen anser att tekniken kan användas för att inskränka den personliga integriteten, skriver New York Times.

”Sådan övervakningsteknik, som myndigheterna använder i sin infrastruktur, hotar inte bara integriteten för kunderna och andra intressenter i landet. Det kan även öka risken för våra företag, påverka företagens marknadsvärde negativt och öka aktieägarnas finansiella risk”, skriver gruppen ett brev till Amazons vd Jeff Bezos.

”Utöver vår oro för de amerikanska kunderna, som kan hamna i skottgluggen i och med rättsväsendets användande av Rekognition, oroar vi oss också för att försäljningen kan utökas till utländska myndigheter, vilket inkluderar auktoritära regimer.”

Läs också: Teknikjättar fördömer hur familjer skiljs åt vid USA:s gränser

Kravet kommer i kölvattnet av en New York Times-artikel där den amerikanska människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) totalsågar försäljningen av tekniken, då de fruktar att Rekognition kan användas för att identifiera oskyldiga individer till exempel vid demonstrationer.

Amazon har ännu inte svarat på aktieägarnas uppmaning, men de har tidigare försvarat sin försäljning av Rekognition i ett blogginlägg.

”Vi tror att det är fel angreppsmetod att införa förbud mot lovande ny teknik bara för att den kan i framtiden kan användas av illvilliga aktörer med ondsint uppsåt. Världen hade sett annorlunda ut om vi förhindrat människor från att köpa datorer bara för att de kan användas på ett skadligt sätt”, skriver Amazon som svar på ACLU:s kritik.

Läs också: Google lägger ned det kontroversiella AI-samarbetet med Pentagon

Amazon är inte det enda teknikföretaget som fått kritik för att samarbetar med myndigheter. I maj gick forskare och Google-anställda ut i protest mot sökjättens AI-samarbete med det amerikanska försvarsdepartementet. Och i veckan har Microsoft fått utstå mycket kritik då de säljer teknik till den amerikanska immigrationsmyndigheten ICE.