Som vi har skrivit tidigare har Microsofts så viktiga partnerled undrat hur Microsoft tänker kring datacenter i Sverige. Den frågan har så klart aktualiserats av att två andra stora molnjättar, AWS och Google, redan satt spaden i marken i Sverige. Från Microsofts håll har svaren uteblivit.

Men igår kom det äntligen lite klara datacenterbesked från it-jätten om en storsatsning i Skandinavien. Det är dock inte Sverige, utan vårt västra grannland, närmare bestämt i Oslo och Stavanger, som storsatsningen ska ske. Microsoft Cloud meddelar att man ska etablera två nya datacenterregioner där fokus kommer att ligga på Azure, Office 365 och Dynamics 365.

Läs också: Microsoft chockhöjer priserna i Sverige

Att det blir just i huvudstaden, och det som har blivit den norska oljeindustrins huvudstad, är kanske inte jättekonstigt när man tar med det faktum att Equinor, det som tidigare hette Statoil, blir en jättekund. Equinor och Microsoft har tecknat ett sjuårigt avtal som uppges vara värt flera hundra miljoner dollar, vilket alltså handlar om flera miljarder kronor.

Equinor konstaterar att samarbetet med Microsoft gör att man kan påskynda utvecklingen av specifika tjänster för energibranschen, och inte minst att det kan ge en snabbare övergång till molntjänster.

– Den snabba teknikutvecklingen skapar nya möjligheter och hjälper oss i vår digitala resa för att kunna leverera säkrare och mer effektiv drift. Equinors ambition är att bli en digital ledare inom vår bransch, och ett datacenter i Norge kommer underlätta vårt användande av molntjänster, konstaterar Equinors it-direktör Åshild Hanne Larsen i pressmeddelandet.

Från Microsofts håll konstaterar man att antalet tillgängliga Azurregioner mer än fördubblats under de senaste tre åren. Totalt har man nu 52 regioner över hela världen. Att man nu bygger bo i just Norge förklaras på följande sätt av Microsofts kommunikationsdirektör för Western Europé, Whitney Cubbison:

– När vi väljer plats för datacenter betraktar Microsoft först kundernas efterfrågan kring datalagring inom landet och i Norge ser vi stora möjligheter till digital transformation inom flera branscher, säger hon och håller sig i mer generella ordalag, det vill säga i vanlig ordning vill Microsoft inte specifikt kommentera eventuella datacenterplaner för Sverige.

Läs också: Microsoft sänker ner datacenter i havet

– Oavsett vilket land våra kunder befinner sig i är man fri att välja den Azure-datacenterregion man anser är bäst lämpad för sin organisations behov. Microsoft gör en betydande investering för att leverera molntjänster från Norge för att möta nuvarande och framtida efterfrågan från kunder.

När kommer anläggningarna vara igång?

– Leverans av molntjänster från Norge beräknas vara tillgängligt i slutet av 2019.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018