Vi har tidigare rapporterat att Atea riskerade en megabot på 88 miljoner kronor efter den danska muthärva, där tidigare Ateachefer har åtalats.

Maratonrättegången, i det som troligen är en av Danmarks största muthärvor, är nu avgjord. Totalt har sju tidigare chefer på Atea och Region Sjælland åtalats för mutbrott som ska ha skett mellan 2009 och 2014. Och nu har domen fallit från rätten i Glostrup.

Det blev fängelsestraff för de sju korruptionsåtalade cheferna, medan Atea åkte på att betala företagsbot. Det lindrigaste fängelsestraffet var på 40 dagar och det längsta, på ett och ett halvt år gäller Region Sjællands tidigare it-driftchef. Och för Ateas tidigare koncernchef Claus Hougesen blev det tio månader.

För Ateas del yrkade åklagaren på cirka 88 miljoner kronor i böter. Det landade dock på ”bara” 10 miljoner danska kronor (14 miljoner kronor). Atea bedöms vara skyldigt till systematisk bestickning och kriminalitet som underminerar förtroendet för samhället.

Ateas nuvarande koncernchef Steinar Sønsteby konstaterar att man inte kommer att överklaga domen, och han gläds så klart åt att böterna blev mindre än befarat. Han är dock fortsatt tydlig när han ber om ursäkt för sina före detta kollegor.

Läs också: Atea riskerar mångmiljonböter i danska korruptionshärvan

– Jag har många gånger bett om ursäkt till alla parter som har påverkats av det här fallet. Atea strävar efter att vara en branschledare inom etik och företags sociala ansvar. Sedan sommaren 2015 har Atea vidtagit många åtgärder för att motverka och förebygga korruption och säkerställa att vårt agerande överensstämmer med vår uppförandekod och de högsta standarderna för etik, säger han i ett börsmeddelande.