Dell meddelar att de är beredda att betala 21,7 miljarder dollar i kontanter och aktier för att köpa tillbaka aktier kopplade till VMware och på så vis komma in på börsen igen efter att ha stått utanför i fem år. På så sätt slipper de göra en ny formell notering, skriver Reuters.

För två år sedan skapade Dell en så kallad ”tracking stock”, en börsnoterad aktie noterad som DVMT som skuggat VMwares aktie. Nu konverterar man aktien till klass C-aktier som noteras på Wall Street och de aktierna ska reflektera värdet i hela Dell. Att använda olika aktietyper som de här gör det alltså möjligt att förenkla inträdet på börsen.

Hela proceduren kostar Dell 21,7 miljarder dollar, motsvarande 195 miljarder kronor, i kontanter och aktier, skriver Reuters. I gengäld slipper bolaget gå igenom en formell notering.

Läs också: Historiens största it-affär på gång? Dell kan säljas till sitt eget bolag

Tidigare har det funnits planer på att låta VMware, som till 82 procent ägs av Dell efter köpet av EMC, köpa Dell i ett så kallat omvänt förvärv. Också det ett sätt att ta sig in på börsen utan att noteringsprocess.

Men de planerna har alltså lagts på hyllan och Dells vd och grundare Michael Dell säger till CNBC att det inte finns några planer på att gå ihop med VMware.

– Vi vill att de ska vara ett oberoende publikt bolag.

Enligt CNBC kan den förändrade inställningen bero på flera saker, bland annat det faktum att anställda och ledning på VMware var skeptiska till ett omvänt förvärv – och det var inte heller aktieägarna. Ett annat skäl kan vara att om Michael Dell skulle säga att han vill köpa VMware någon gång bara skulle driva upp priset.