En gång i tiden var det oerhört viktigt för stora it-företag att se till att deras egna webbläsare var standardval i deras egna operativsystem. Att döma av statistiken från Net Applications för juni är det inte lika viktigt längre.

Det visar sig att marknadsandelarna sjönk genom botten både för Microsofts webbläsare Edge på företagets operativsystem Windows 10 och för Apples Safari på Mac OS. Detta alltså trots att de båda webbläsarna är standarval på operativsystemen.

Edge hade bara en andel på 11,8 procent på Windows 10 och Safari hade en andel på 38,4 procent på Macen.

Läs ocksåMicrosoft stuvar om bland utvecklarna – mer fokus på Edge

Vad gäller Windows 10 går det inte att med exakthet säga vilken webbläsare som är den mest populära, eftersom Windows 10 inte särredovisas. Men det borde absolut vara Googles Chrome som har en total marknadsandel på 60,7 procent. Att det går att beräkna andelen för Edge beror på att den webbläsaren bara finns på Windows 10.

Vad gäller Safari är en teori att många företag har börjat använda Chrome på Macar. Sedan antas folk vilja använda samma webbläsare på sina Macar hemma, för att kunna synka länkar och lösenord med sina jobb-Macar.

Net Applications statistik beräknas genom att företaget övervakar vilka webbläsare besökare hos företagets kunder använder.