Frekvenser är en begränsad resurs som många slåss om. För fyra år sedan beslutades att det markbundna digitala tv-nätet måste flytta ur 700 MHz-bandet och att det i stället ska användas för mobilt bredband och telefoni.

Sedan dess har det hunnit gå några turer – en planerad frekvensauktion ställdes in i slutet av 2016 av regeringen eftersom det fanns oenighet kring vilka delar av bandet som skulle avsättas för blåljusmyndigheter och försvaret.

För ett år sedan gav dock regeringen grönt ljus för auktion efter att vissa delar av bandet avsatts för kriskommunikation.

Och nu är det dags. Post- och telestyrelsen bjuder in till frekvensauktion som startar den 4 december och där ansökningarna om att delta ska lämnas in senast den 5 november.

Läs också: Bäddat för strid mellan operatörerna när Norden storsatsar på 5G

– Regeringens mål är att alla i Sverige år 2023 ska ha god tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner sig. Auktionen i 700 MHz-bandet är ett sätt att bidra till det målet. Genom reglerna i auktionen styr vi även en del av utbyggnaden till de län som har flest vita fläckar i dag, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS, i en kommentar.

Auktionen omfattar 60 MHz och en aktör kan maximalt köpa 40 MHz vilket innebär att det blir minst två tillståndshavare. Lägsta bud i auktionen ligger på 50 miljoner kronor för 5 MHz – som lägst alltså 600 miljoner kronor för samtliga tillstånd.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018