En ny global undersökning från analysföretaget IDC visar att 59 procent av de företag som jobbar med digital transformation bara har kommit till de inledande faserna av arbetet. Undersökningen omfattar 2 000 företag i 23 länder.

För att illustrera hur viktig snabb transformation är beskriver Joseph Pucciarelli, vice vd och senior rådgivare på IDC, hur förändringstakten i allmänhet har accelererat i näringslivet. Han hänvisar till Standard & Poors lista över de 500 största företagen på den amerikanska börsen, skriver IDG News.

– Under de senaste 50 åren har den genomsnittliga tiden företag finns på listan sjunkit från 60 år till 18 år. Troligtvis kommer 75 procent av företagen på listan inte att vara självständiga om sju år, säger Joseph Pucciarelli.

Och det märks att kraven på förändring har satt sina spår, vad gäller digitalisering. För tre år sedan var det vanligast att experimentera med till exempel mobillösningar, alltså att testa idéer. I dag är det fler som faktiskt tar nya lösningar i drift. Men det är alltså fortfarande inte så många företag som har kommit så långt med transformationen.

Läs också: Industrin tar täten i digitaliseringen – här lägger de pengarna

Ett sätt att få fart på den digitala transformationen är att släppa fram andra krafter än it-avdelningen. Och det görs kanske redan. Enligt undersökningen Line of Business som görs av IDC så står renodlade it-projekt bara för 20 procent av tekniksatsningarna. Frågan är hur mycket digital transformering som ryms inom resterande 80 procent.

Line of Business hade 1 500 respondenter, alla i USA.