– Kollektivtrafiken generellt ligger inte i framkant inom digitalisering överhuvudtaget, säger Krister Dackland.

Han tillträdde som it-direktör på Stockholms Lokaltrafik, SL, för ett knappt år sedan och han är den första på den posten eftersom det inte funnits en gemensam it-avdelning tidigare.

Det har funnits massa it-verksamhet i olika sektioner, men det har mest handlat om produktionsteam som beställt och förvaltat system. Men nu har man insett att det krävs nya tag för att hänga med i digitaliseringen och har samlat ihop allt.

Det handlar om att göra en kulturresa och en digital resa konstaterar Krister Dackland.

– För det första måste vi gå från ett stuprörstänkande till ett systemtänkande, säger han.

Krister Dackland.
Krister Dackland.

Och där handlar det om att driva den digitala utvecklingen ur tre perspektiv.

– Vi har kundperspektivet som handlar om hur vi möter resenärerna, det kan handla om appar och att se hur de rör sig för att kunna optimera och personalisera deras upplevelser. Sedan har vi de operativa processerna där exempelvis vi ska se till att de jätteanläggningar vi förvaltar inte står stilla, säger han.

– Så handlar det också om att digitalisera affärsmodeller – att köpa en biljett i en app ändrar ju inte affärsmodellen. Men däremot om vi kanske gjorde mobilitet som en tjänst där man kan köpa hela resan från a till b även med andra trafikslag och trafikutövare inblandade.

Läs också: Evry hittade AI-partner i Singapore – ska lyfta kollektivtrafiken

Ett nytt biljettsystem är ett av de projekt som ligger först i pipeline, och det handlar om en helt ny lösning.

– Vi håller på sätta upp det nu, i egen regi. Vi tar komponenter men utvecklar en del eget och styr och leder det hela själva.

Det nya systemet innebär att man går ifrån den nuvarande modellen där själva värdet på biljetten sitter i SL-kortet – det är där som är beviset för din betalning. I stället blir grunden id-baserad.

– Vi går ifrån ett klassiskt kontantkort där vi kollar saldo på kortet till att i stället låta resenärerna identifiera sig och betala även på andra sätt – som med ett bankkort exempelvis. Eller kanske med ett fingeravtryck eller något annat i framtiden. Vi blir identifieringsagnostiker, säger Krister Dackland.

Även om projektet satts igång är det en lång bit kvar innan det beräknas vara klart – först någon gång under 2021 är det nya biljettsystemet helt på plats men redan 2019 ska resenärerna kunna betala enkelbiljetter med sina bankkort.

– Det blir ju framför allt bra för tillfälliga besökare och turister. Och vi tänker oss också att kunna koppla olika tjänster till det också – exempelvis en paraplytjänst som Movingo.

Ett annat pågående projekt som ska förbättra inhämtningen av trafikdata från bussarna är att de ska kopplas till en molntjänst.

– I dag har vi en dator på varje buss men nu slipper vi ha den hårdvaran. I stället kan vi specificera gränssnitt åt de olika operatörer som producerar busstrafik åt oss så att vi kan se var bussen befinner sig och var folk går av och på. Det ger oss bra trafikinformation.

Någon gång nästa år väntas molnlösningen vara på plats.

Läs också: Från lånecyklar till busstidtabeller – nu öppnas all trafikdata upp

En utmaning med att digitalisera och arbeta agilt i en organisation som SL är att den till sin natur är trögrörlig. Besluten ska processas politiskt och projekten i sig tar ofta många år – som bygget av Nya Slussen eller av en ny tunnelbana.

Därför gäller det att kunna röra sig i två tempon samtidigt framhåller Krister Dackland.

– Det handlar om att se de fysiska systemen som vi klär med de digitala. Det går inte att öka tempot i de fysiska delarna – det tar den tid det tar att spränga ur ett berg. Så det gäller att ha olika tempon för olika utmaningar.

Vad ser du framåt för tekniktrender som ni kan ha nytta av? AI? IoT?

– Vi använder oss faktiskt redan av maskininlärning och IoT inom prediktivt underhåll på sådant som förslits, som växlar eller fordon, så att vi kan byta delar innan de går sönder. Vi sätter ut sensorer och hör i fall det är missljud.

Ett annat exempel på automatisering är att SL också tittar på processmotorer för interna processer – exempelvis när nya personer ska in i organisationen.

Just nu pågår också en konsultväxling på SL där man i stället vill anställa egen personal – det handlar om att rekrytera mellan 40 och 50 personer under hösten utöver de runt 80 personer som redan finns på it-avdelningen. Utvecklingen ska helt enkelt vara ständigt pågående och inte tillfälliga insatser som täcks med konsulter.

– Vi behöver höja vår utvecklingsförmåga och hoppas kunna attrahera bra folk. Det händer otroligt mycket här och teknikmässigt har vi det mesta, säger Krister Dackland.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018