I juni lyckades Windows 10 för första gången passera 40 procent vad gäller marknadsandelar, enligt Net Applications. Närmare bestämt blev det 40,4 procent, vilket är marknadsandelen på persondatorer som kör Windows. Det är en ökning med en procentenhet.

Men Windows 7 är fortfarande störst, med en andel bland Windowsdatorer på 47,3 procent, skriver Computerworld.

I absoluta tal beräknas det att 606 miljoner pc kör Windows 10. Den uppskattningen baseras på Microsofts uppgift om att det finns 1,5 miljarder Windows-pc i världen.

Läs också: Gartner: Windows 10 Pro är inget för storföretag

I maj hävdade Microsoft att Windows 10 finns på nästan 700 miljoner ”uppkopplade enheter”. Det inkluderar förutom pc även spelkonsoler, surfplattor och ett fåtal telefoner. Det kan jämföras med Microsofts mål för Windows 10 vid lanseringen i maj 2015: ”en miljard enheter inom två till tre år”.

Men målet på en miljard övergavs redan ett år senare, med motiveringen att det gick trögt för försäljningen av Windowstelefoner.

Läs ocksåEdge och Safari dyker i statistiken

Just nu är det största hindret för Windows 10 av allt att döma... Windows 7. Sedan maj har den gamla trotjänaren bara tappat 0,05 procentenheter. Alltså i stort sett ingenting alls. Ökningen för Windows 10 kommer i stället från Windows 8, 8.1 och XP.

Det krävs alltså att folk överger Windows 7 för att Windows 10 ska ta rejäl fart vad gäller marknadsandelar. Vi får se om det händer innan standardsupporten upphör för Windows 7 om 18 månader.