Ett vanligt skämt bland cio:er är att titeln ska tolkas som ”career Is over”. Det beror kanske på att den genomsnittliga anställningstiden för den här typen av jobb är fyra år, skriver CIO.com.

Den uppgiften beskriver i och för sig amerikanska förhållanden, men det händer nog att även svenska cio:er byter jobb. Fast det kanske man ska tolka som att de har en attraktiv yrkesroll och har lätt för att byta upp sig till bättre jobb?

Hur som helst, det är svårt att komma in ny som cio, eller i någon annan ledande it-roll, med uppdraget att rycka upp it-verksamheten på ett företag. Det är krångligt att balansera uppgiften att säkerställa stabil drift av existerande it-lösningar, med att omdana ett företag med nya it-lösningar.

Inte nog med att it-ledaren förväntas få koll på de existerande it-lösningarna snabbt. Det finns lika stora förväntningarna på att personen snabbt ska greppa affärsstrategier. I realiteten är det ofta så att jobbet med de existerande it-lösningarna måste prioriteras, inte minst om det är rörigt.

Det här har man undersökt på det brittiska konsultföretaget Deloitte. Efter att ha coachat 200 cio:er på deras nya jobb, under de senaste fem åren, har man kommit fram till följande tio råd:

1. Håll koll på din tid
Det är självklart, men värt att understryka, att det är mycket viktigt att spendera tiden på rätt saker när man är ny som it-ledare på ett företag. I runda slängar förväntas du ha levererat en agenda för förändring inom åtminstone ett halvår, på vissa företag snabbare än så.

2. Bli kompis med teamet
Det är svårt med förändringar, så räkna med att en del av det dagliga jobbet stannar av när du dyker upp. Försök att förklara dina strategiska visioner så snabbt som möjligt, speciellt för de teammedlemmar som du bedömer som högpresterande nyckelpersoner. Om det går, vänta lite med tuffa beslut.

Läs också: 4 tidiga tecken på it-katastrof

3. Bedöm teamet, städa upp och rekrytera
Se till att få ett grepp om personerna i ditt team och bedöm om de är lämpliga för sina roller. Om du får lägga en massa tid på att utföra uppgifter själv är det läge för omorganisation, till exempel att folk får byta arbetsuppgifter. Försök att rekrytera ny kompetens om det behövs och finns utrymme för det.

4. Identifiera pålitliga personer
Ibland krävs det en omorganisation för att få i gång kreativt tänkande. Och se upp för personer som sökte ditt jobb. Undvik risken att bli motarbetad av personer som redan finns på plats.

5. Få grepp om verksamheten
En gång i tiden när it var en isolerad ö så spelade det inte så stor roll vad verksamhetsfolk tyckte om IT-avdelningen. Så är det inte längre på de flesta företag. Se till att uppfylla de krav som finns och skaffa förståelse för andra avdelningars utmaningar och behov. Känn efter hur du bäst kan kommunicera med andra personer på företaget.

6. Ta kontakt med kunder, partner och leverantörer
I dagens digitala era blir det allt viktigare att fokusera på kunderna. Om du har bra kontakt med alla olika intressenter visar du att du är mer än en enkel utförare. Du kommer också att förstå it-behoven bättre.

7. Plocka de lågt hängande frukterna
Identifiera ett ”enkelt” projekt som kan ge stora vinster snabbt. Är folk till exempel missnöjda med det trådlösa nätverket på kontoret? Om du fixar det snabbt så kommer du få det lättare att kommunicera med folk.

Läs också: Årets cio byter jobb igen – nu blir det hotellkedja

8. Åtgärda surdegar
Enkla projekt som ger snabba resultat är bra, se föregående punkt. Nästa steg är att identifiera något existerande system som strular eller något viktigt projekt som har stannat av. Ta tag i stora arkitekturbeslut som blivit liggande. Om du lyckas reda ut sådana problem samtidigt som den grundläggande driften rullar på är mycket vunnet.

9. Jämka efterfrågan med tillgång
Nu bör du ha fått ett grepp om den backlog som finns och möjligheter att prioritera det kommande arbetet. Det är dags att fundera på hur de kommande behoven ska uppfyllas. I ett eget datacenter eller med molntjänster? Med egen personal eller konsulter? Och så vidare.

Se till att ha en styrprocess som matchar projekt med verksamhetsbehov.

10. Stärk grunden och skapa realistiska förväntningar
Som ny på jobbet förväntas du förändra både kultur och teknikanvändning. Men ofta får nya it-ledare fullt upp med att reda upp katastrofala situationer på sina nya jobb. I ett sådant läge är det oerhört viktigt att dels identifiera nyckelpersoner som kan bida till att bringa ordning och reda, dels kommunicera vilka förväntningar som är rimliga att ha på it-lösningar.