Totalt växer försäljningen av pc, surfplattor och mobiler och når 2,28 miljarder enheter i år, spår analysföretaget Gartner. Det skulle innebära en rekordtillväxt med 0,9 procent i år.

Men det är mobilerna som står för tillväxten, där väntas försäljningen öka med 1,4 procent, medan pc och plattor i själva verket minskar sin försäljning med 1,2 procent.

Orsaken till det klena resultatet för pc-försäljningen står att finna i komponentbrist – att det helt enkelt inte levereras tillräckligt med dram-minnen.

– Större skärmar och fler grafikkort betyder också stigande kostnader vilket lägger på vad hushåll och företag får betala för hårdvara, säger Gartneranalytikern Ranjit Atwal.

Läs också: Komponentbrist ger dyrare pc – försäljningen minskar

Förutom makroekonomiska faktorer och teknikutveckling så påverkas världsmarknaden också av den inhemska marknaden i Kina, konstaterar han.

– Kina står för 20 procent av de globala utgifterna på enheter, så varje förändring där fortplantas snabbt globalt.

Den traditionella pc-marknaden i Kina förväntas sjunka med 1,7 procent i år till 38,5 miljoner, vilket motsvarar 21 procent av den globala försäljningen. I år sjönk mobilförsäljningen i Kina men nästa år väntas den vända upp igen och växa med 3,3 procent. Totalt handlar det om 23 procent av mobilförsäljningen globalt.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018