I en ny undersökning visar det sig att de flesta höga chefer tycker att deras företag är bättre på it-säkerhet än nästan alla andra företag. Om du tänker att det låter matematiskt tveksamt så är du något på spåren.

Det är ungefär som att det sägs att de flesta män tycker att de är bättre bilförare än genomsnittet. Eller att de flesta tycker att de är mer intelligenta än genomsnittet

Hur som helst, undersökningen heter C-Suite Survey 2018 och har utförts av analysföretaget Fico, i samarbete med Ovum. 500 höga chefer från ett flertal länder har deltagit, varav 28 kommer från Sverige.

Av de svenska deltagarna i undersökningen tycker 93 procent, 26 av 28, att deras företag har bättre it-säkerhet än sina konkurrenter. Dags för självrannsakan, månntro?

Ett annat rön vad gäller de svenska deltagarna i undersökningen är att cirka 70 procent tror att mängden säkerhetshot och dataintrång kommer att öka under det kommande året. Vad gäller det senaste året anser 57 procent att antalet attacker har ökat.

Läs också: Oroar du dig för hackare? Här är 6 ökända grupper du inte vill reta upp

Det kanske mest intressanta rönet är att endast 32 procent av de svenska deltagarnas företag har testade handlingsplaner för att hantera dataintrång. Detta alltså trots att de anser sig vara så himla bra på it-säkerhet. Värt att notera är att 43 procent inte har någon försäkring gällande it-säkerhetshot.

Hur ska man tolka de motsägelsefulla uppgifterna i undersökningen? Som att man kan vara ganska kass på it-säkerhet, men ändå bättre än de flesta? Eller att höga chefer på svenska företag brister vad gäller verklighetsförankring vad gäller it-säkerhet?

Välj själv.