Hittills har internetballonger och leveransdrönare varit forskningsprojekt för Googles moderbolag Alphabet – men nu blir de två självständiga affärsenheter, skriver New York Times. Namnen på enheterna blir Loon och Wing och därmed har man 14 olika affärsenheter, varav en alltså är Google.

Det innebär att Alphabet räknar med att erbjuda kommersiella tjänster kring både ballonger och drönare framöver. Om det kommer att lyfta på allvar – ja, det kan ta många år innan vi vet.

I ett blogginlägg skriver Astro Teller, chef för Alphabets forskningslabb X att ”det som verkar omöjligt kan faktiskt bli möjligt. I dag, till skillnad från när de startades som X-projekt, verkar Loon eller Wing långt ifrån galna.”

Läs också: Facebook slutar bygga egna drönare för internet

Wing har tagit fram drönare på knappt fem kilo med fasta vingar för att kunna glidflyga och 12 rotorer för att kunna hovra över hem medan man vinschar ner leveranser. De har testats i Australien för att leverera burritos och mediciner till kunder som beställer varorna via en app.

Men det finns fortfarande hinder – inte minst när det gäller dagens flygbestämmelser.

Loon är tänkt att kunna ge internetuppkoppling till avlägsna delar av världen från enorma ballonger som ligger på nästan 30 kilometers höjd. De har bland annat testats vid översvämningar i Peru och i Puerto Rico efter orkanen Maria.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018