– Det är ju så enkelt att det utgår från regeln ”roam like at home” – att samma priser och villkor ska gälla hemma i Sverige som inom EU, säger Lars-Erik Axelsson, handläggare på Post- och telestyrelsens konkurrensavdelning.

Men när PTS gått igenom operatörernas hemsidor har de upptäckt fall där villkoren skiljt sig åt och därför inlett en tillsyn mot sju av operatörerna.

För fyra av operatörerna – 0700, Hallå Mobil, Net at Once, Teleman – handlar det om att de tycks ta ut en högre avgift för roamingtjänsterna inom EU – samtal, sms-meddelanden och utnyttjade datatjänster.

Två av operatörerna, Weblink och Qall, begränsar datamängden vid roaming. Det är visserligen tillåtet att göra enligt en viss formel, men för att PTS ska kunna kontrollera det ska det anmälas i en så kallad fair use policy, något som de två operatörerna inte gjort.

– Det är helt enkelt svårt för oss att se vad de baserar sina begränsningar på, säger Lars-Erik Axelsson.

Läs också: Äntligen klart! Nu försvinner roamingavgifterna i EU

Och till sist handlar det om en ny videoströmningstjänst från Telenor, Telenor Stream där man erbjuder fri surf vid användning i Sverige medan data dras från datavolymen vid roaming. Där ska PTS utreda om det bryter mot reglerna att tjänsten begränsas till nationellt bruk.

I ett första skede vänder sig PTS nu till de berörda operatörerna så att de kan förklara sig.

– Först vill vi se om det verkligen är de här villkoren som de tillämpar, det kan exempelvis handla om att informationen på hemsidorna är gammal. Nu är det semestertider men förhoppningsvis får vi ändå svar rätt snart så vi kan avsluta detta i höst.

Om du som kund följt deras villkor och det visar sig att du betalat in för mycket – får du tillbaka pengarna sedan? 

– Nej, det har jag svårt att se. Vår uppgift är att se till att de rättar sig efter reglerna. Men man kan ju alltid byta operatör – det finns många alternativ i Sverige, säger Lars-Erik Axelsson.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018