Den norska molnleverantören Basefarm som har stor närvaro i Norge, Sverige, Nederländerna, Österrike och Tyskland köps upp av den franska teleopatören Orange, genom deras dotterbolag Orange Business Services. Det meddelar de båda företagen i dag.

Orange betalar 350 miljoner euro, drygt 3,6 miljarder kronor, för Basefarm.

Det här innebär att Basefarm framöver kommer att ingå i en riktig jättekoncern framöver. Orange Business Services köpte nyligen upp företaget Business & Decisions och har 1600 molnexperter.

Läs mer: Telecomputing sommarshoppar – köper svensk systemintegratör

Basefarm har 550 anställda och hade under 2017 intäkter på över 100 miljoner euro.
Orange Business Services uppger att de i och med Basefarm-förvärvet ”fulländar företagets geografiska räckvidd och att detta gör dem till en ledande europeisk aktör”.

Helmut Reisinger som är vd för Orange Business Services, säger i en kommentar till förvärvet:

– Vi är väldigt stolta över att presentera köpet av Basefarm, en viktig milstolpe i vår internationella utveckling. Företagets integration kommer framförallt att göra att vi markant kan utöka våra Big Data-erbjudanden och tjänster inom affärskritiska applikationer, på en marknad som präglas av snabb konsolidering.

– Förutom tillgång till publik eller privat molninfrastruktur för våra kunder, är det framförallt att kunna erbjuda avancerade, automatiserade tjänster till kunder, oavsett var i världen de befinner sig, baserat på molntjänster, big data och artificiell intelligens.

Läs mer: Dustin tar klivet ut ur Norden – gör mångmiljonförvärv i Nederländerna

Fredrik Ohlsen som är vd för Basefarm säger:
– Oranges beslut att köpa Basefarm är väldigt positivt och ett bevis på vår framgång i Europa. Orange är redan en stor och väl etablerad spelare inom molntjänster och våra båda företag kompletterar varandra väl när det gäller både våra erbjudanden och geografisk spridning. Tillsammans kan vi bygga en ledare inom molntjänster.

Affären beräknas vara klar under tredje kvartalet i år. Bland Basefarms ägare märks investmentbolaget Abry Partners.