Ericssons rapport för andra kvartalet i dag överraskade analytikerna positivt – och det som vd Börje Ekholm lyfter fram i rapporten är utvecklingen inom 5g-området.

– Vi ser starkare momentum för 5g under kvartalet, och det är tydligt att vår 5g-klara portfölj är attraktiv och konkurrenskraftig på marknaden, skriver Börje Ekholm i rapporten.

I rapporten uppger Börje Ekholm också att investeringarna i forskning och utveckling för att stärka 5g-portföljer och investeringarna i fälttester fortsätter.

– För att kunna hantera ökad efterfrågan på data utan ökade kostnader och med bibehållen kvalitet vänder sig kunderna till ny teknik. Detta, kombinerat med fast trådlös access, är de första affärstillämpningarna för 5g.

Läs mer: Nu ger sig Telia in i 5g-rejset – här vill de börja bygga

– Vi avser även att selektivt ta tillvara nya affärsmöjligheter som vår 5g-klara 4g-portfölj skapar för att utöka vår installerade bas när operatörerna förbereder sig för 5g. Vi erbjuder lösningar för alla frekvensband inom 5g, vilket stärker vår globala konkurrenskraft.

Ericssons rapport som presenterades under onsdagsmorgonen var annars bättre än väntat.

Det justerade rörelseresultat (om man tar bort omstruktureringskostnader) blev 2,0 miljarder kronor för det andra kvartalet 2018. Analytikerna hade räknat med ett justerat rörelseresultat på 1,57 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Det är också en klar förbättring från motsvarande period förra året, då resultatet var 1,0 miljarder.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 4,1 procent, mot väntade 3,3 procent. Försäljningen uppgick till 49,8 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 47,9 miljarder kronor.

Läs mer: Nu ska Norden gemensamt storsatsa på 5G: ”Det skapar jobb och välstånd”

– Vi har en bra utveckling inom Networks, med en försäljningstillväxt på 2 procent, speciellt i Nordamerika där alla större operatörer förbereder sig för 5g, skriver Börje Ekholm i rapporten.

I övrigt uppger Ericsson i rapporten att kostnadsminskningsprogrammet på tio miljarder kronor, som inleddes under andra kvartalet 2017, har avslutats. Företaget har minskat den totala arbetsstyrkan med över 2000 personer under kvartalet och med 20 500 totalt som en del av programmet.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018