It- och telekombolagen har levererat starka resultat i inledningen av andra kvartalets rapportflod.

Hårt prövade telekomjätten Ericsson slog alla förväntningar med sin vinst på två miljarder kronor (rensat från omstruktureringskostnader) – vilket var dubbelt så mycket som motsvarande period förra året. Vd Börje Ekholm talar om att försäljningen av 5g-utrustning kommit igång.

I går rapporterade också mobiloperatören Tele2 om ökad vinst (16 procent upp) och ökad försäljning (sex procent).

Ett annat utropstecken så här långt i rapportfloden är it-konsultbolaget Knowit som ökade vinsten med 32 procent under andra kvartalet jämfört med samma period förra året, till 72,4 miljoner kronor.

Läs mer: Högtryck för utbildningar när konsultbolagen skriker efter folk

– Det är en bra konjunktur i hela Norden, också i Norge, Danmark och Finland, säger Knowits vd Per Wallentin. Hela digitaliseringen är inne i en ny våg, där organisationer går från att ha använt it för att effektivisera till att förändra och hitta nya affärsmöjligheter.

Fortsätter högtrycket under hösten?
– Jag brukar säga att ett bra sätt att se på det kommande halvåret är att se tillbaka på det gångna halvåret.

Per Wallentin fortsätter:

– Det är en digitalisering nu som är mer framåtriktad, mer omvälvande och där organisationerna behöver förändra mycket. Det här har bara börjat, det kommer att pågå i fem-tio år till. Det är ett skifte i affärsmodeller och teknik i hela samhället.

Knowits ökar omsättningen med 19 procent till 797 miljoner kronor. Det är med största sannolikhet högre än vad snittet för konsultbranschen kommer att landa på, även om hjulen snurrar för fullt. Per Wallentin säger att Knowit tidigare lagt mycket krut på rekrytering och att bygga en företagskultur som lockar människor att jobba där.

– Vi jobbar decentraliserat, och lägger mycket tid på att bygga företagskultur och träffa potentiella medarbetare, det har vi igen nu.

Ett område som blivit allt viktigare för it-konsultbolagen är management, som ligger utanför traditionell it, och som i stället handlar mer om strategi och organisation.

Läs mer: Stort sug efter it-konsulter på myndigheterna – och behovet ökar

– Det är inte bara kopplat till it, utan hur människor fungerar och hur organisationerna utvecklas i den här digitala transformationen. Där växer vi, och det är också ett väldigt lönsamt område.

Även HiQ och Prevas har rapporterat tidigare i veckan. HiQ ökade omsättningen med 4,8 procent till 476 miljoner. Vinsten för HiQ gick dock ner till 43 miljoner (från 48 miljoner) – vilket ger en rörelsemarginal på 9,1 procent.

Prevas ökade omsättningen under perioden till 202,8 miljoner (187,5) och rörelseresultatet till 4,2 miljoner från 2,6 miljoner.

Så här i inledningen av rapportfloden verkar det med andra ord som om de goda tiderna för it- och telekombranschen håller i sig ännu ett tag.