Microsoft är nummer två på marknaden för molninfrastruktur efter Amazon Web Services (enligt analysföretaget Synergy Research hade Microsoft en global marknadsandel på 13 procent under första kvartalet mot AWS 33 procent). Men det är helt klart att det här är en verksamhet som växer så det knakar för Microsoft. När företaget nu rapporterar för sitt senaste kvartal, som är det fjärde i bolagets räkenskapsår – så är det kraftiga ökningar inom molnet.

Läs mer: Microsoft och Google växer på molnmarknaden – men AWS håller undan

Molnplattformen Azure ökade med 89 procent jämfört med samma period förra året. Hur mycket Azure omsätter avslöjar de dock inte.

Totalt ökade serverprodukter och molntjänster med 26 procent under perioden.

– Våra tidiga investeringar i det intelligenta molnet ger resultat nu och vi kommer att fortsätta expandera på stora och växande marknader med olika innovationer, kommenterar vd Satya Nadella resultatet.

Omsättningen för Microsofts produktivitets- och affärsprocessverksamhet, som inkluderar Office 365, ökade med 13,1 procent till 9,67 miljarder dollar.

Läs mer: Marknaden för molntjänster blir bara större – så mycket växer den

Totalt sett ökade Microsoft omsättningen under kvartalet med 17,5 procent till 30,09 miljarder dollar, jämfört med motsvarande period förra året.

Vinsten uppgick till 8,87 miljarder, upp från fjolårets 8,07 miljarder.

För helåret ökade Microsoft försäljningen med 14 procent till 110,4 miljarder dollar.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018