I takt med att allt fler konsulter bryter sig loss från sina anställningar och startar eget så öppnas en marknad för företag som fungerar som länkar mellan alla de här småkonsulterna och uppdragen hos kunderna. På så sätt har flera av de stora svenska konsultmäklarna vuxit fram.

Nu gör en tysk jätte som verkar inom just det här området – de beskriver sig som en ”nätbaserad marknadsplats” för oberoende konsulter och branschexperter – en storsatsning på den svenska marknaden.

Läs mer: It-folket lämnar boet – därför väljer allt fler att starta eget bolag

Comatch är inriktat på managementkonsulting – ett område som för övrigt bara blir viktigare även för svenska it-konsultbolag. De har också en hel del konsulter som är inriktade på it-projektledning i sitt nätverk.

De har redan verksamhet i Sverige – men detta planerar de nu alltså att utöka under hösten.

Främst satsar de på den privata sektorn, små och medelstora företag och startups.

– Nästan hundra av våra konsulter är baserade i Sverige. Nu tänker vi öka våra investeringar i Sverige, som är det viktigaste landet för oss i Norden, säger Nordenchefen Toby Toudal Nielsen till Computer Sweden.

Comatch har sin bas i Tyskland, men har under företagets tre år, byggt upp ett nätverk av 5000 konsulter i 60 länder. Det har grundats av seniora konsulter från McKinsey, och det är också den profilen företaget har (deras konsulter har minst två års erfarenhet från välkända konsultfirmor och branschexperterna minst tio års erfarenhet i respektive bransch).

Bakgrunden till Sverigesatsningen är, berättar Toby Toudal Nielsen, att företaget genomfört en finansieringsrunda som gav 82 miljoner kronor, vilket gör att de har fått pengar för att gasa.

– Det innebär att vi kan öka våra aktiviteter inom marknadsföring, stärka vårt samarbete med befintliga klienter och hitta nya klienter.

– Dessutom har vi förstärkt vårt nordiska team med tre svenska kollegor som ska stötta inom säljaktiviteter och konsultrelationer, berättar han.

Det är en stark trend att anställda bryter sig loss från sina företag och startar eget.

Katharina Schneider, som är chef över konsultrelationer på Comatch, säger att företaget gjort en undersökning som visar på att oberoende konsulter är mer tillfredsställda med balansen mellan privatliv och jobb och att många uppger att de både tjänar mer pengar och har mer ansvar.

– Bara 11 procent av konsulterna i vår undersökning planerar att gå tillbaka till fast anställning. Vissa konsulter vill helt enkelt fortsätta vara konsulter istället för att bli partners, vissa etablerar sina egna startups parallellt med deras projektarbeten, och vissa vill ha mer tid för sina familjer, fritidsintressen eller sportutövande.

Förutom trenden att fler startar eget visar Comatch Sverigesatsning på en annan intressant faktor på konsultmarknaden just nu: Att managementkonsulting blir allt hetare. Det här gäller även för mer traditionella it-konsultbolag.

Läs mer: Fortsatt högtryck för it-bolagen:”Digitaliseringen inne i en ny våg”

När Knowit rapporterade förra veckan pratade vd Per Wallentin om att det här blir en allt viktigare del för företaget.

– Det är inte bara kopplat till it, utan hur människor fungerar och hur organisationerna utvecklas i den här digitala transformationen. Där växer vi, och det är också ett väldigt lönsamt område.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018