Trots att 95 procent av cio:erna räknar med att cyberhoten ökar över de närmaste tre åren så är det bara 65 procent av organisationerna som har en it-säkerhetsexpert. Det enligt analysföretaget Gartners stora undersökning 2018 CIO Agenda Survey där de samlat in data från över 3000 cio:er i 98 länder.

Läs mer: Nästan alla tror att de är bättre på säkerhet än alla andra

Undersökningen visar framför allt att it-säkerheten fortsätter vara ett stort bekymmer ute på it-avdelningarna. Många cyberkriminella är svåra att förutse och de anpassar sig efter förändrade miljöer, säger Rob McMillan, analytiker på Gartner.

– På ett förvridet sätt är många cyberkriminella digitala pionjärer, och de hittar sätt att använda big data och webbtekniker för att attackera och stjäla data. CIO:er kan inte skydda sina organisationer från allt, så de måste skapa en hållbar uppsättning av kontroller som balanserar behovet av att skydda och driva sina verksamheter.

– It-säkerhetshot kommer att drabba fler företag på mer skilda sätt, och som är svårare att förutse.

Läs mer: Räkna med att slanta upp 34 miljoner kronor för en dataläcka

Rob McMillan säger vidare att det fortfarande råder brist på it-säkerhetskompetens, men att det är värt för organisationerna att leta efter rätt personer.

– Att hitta begåvade, drivna människor för att sköta organisationens it-säkerhet är ett jobb som aldrig tar slut.