Under första kvartalet i år hade smartphone-leveranserna i Kina sitt största ras någonsin, en nedgång med 21 procent till 91 miljoner enheter. Men under andra kvartalet är leveranserna tillbaka på över 100 miljoner, enligt analysföretaget Canalys, vilket är ”en lättnad både för tillverkare och kanalpartners”, skriver Canalys i en analys.

Särskilt bra gick det för Huawei som ökade marknadsandelen till 27 procent, vilket är den största marknadsandel någon leverantör haft i Kina sedan 2011.

Läs mer: Jätteras på världens största smartphone-marknad

Också på andra och tredje plats bland de största leverantörerna återfinns inhemska spelare, nämligen Oppo och Vivo. Däremot tappade både Xiaomi och Apple marknadsandelar, men de behöll fjärde- respektive femteplatsen.

De mindre leverantörerna har det tufft i konkurrensen på den här jättemarknaden. De fem största tillverkarna har tillsammans 90 procent av marknaden.

När det gäller marknadsledaren Huawei är det framför allt varumärket Honor som går bra. Under andra kvartalet stod detta för 55 procent av företagets leveranser.

– Honor är nu det största smartphone-varumärket i Huaweis konsumentgrupp, säger Mo Jia, analytiker på Canalys. I och med att de har fått en hög grad av självständighet inom Huawei så har Honor pushat på för att skapa sig ett eget namn på marknaden.

Men även om den kinesiska marknaden återhämtat sig efter jätteraset första kvartalet så är den fortfarande under prövning. Om man jämför med försäljningen under andra kvartalet förra året så har det gått ned med åtta procent.

Läs mer: Huawei siktar högt – tänker leverera 200 miljoner mobiler i år

För de mindre leverantörerna innebär mindre efterfrågan att de inte vågar göra investeringar.

– Samtidigt finns en osäkerhet hos de större leverantörerna över den nuvarande handelssituationen med USA, säger Mo Jia.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018