Initiativ för smarta städer kommer att innebära investeringar i teknik för mer än 81 miljarder dollar, ungefär 710 miljarder kronor, globalt redan under 2018. Därefter växer den här typen av investeringar kraftigt de närmaste åren, och väntas landa på 158 miljarder dollar 2022. Detta enligt en ny rapport från analysföretaget IDC, där de smarta städerna sätts under lupp.

– Intelligenta transporter och datadriven offentlig säkerhet är de enskilt största investeringsområdena, men vi hittar också betydelsefulla investeringar och tillväxt i backoffice och plattformsrelaterade användarcase – alltså sådana investeringar som det inte skrivs så mycket om, men som händer bakom scenen i städer runt om i världen, säger Serena Da Rold, programchef på IDC.

Läs mer: Nu måste våra städer anpassas för att klara den ökande e-handelstrafiken

Visuell övervakning, intelligent trafikadministration och smart utomhusbelysning är andra stora investeringsområden.

Det som växer snabbast är emellertid så kallade wearables, det vill säga kroppsnära it, för tjänstemän. Det här väntas ha en årlig tillväxt på 61,6 procent under den kommande femårsperioden.

Uppkopplade fordon väntas växa med 48,7 procent.

Öppna data med 24,6 procent.

Smart sophantering 23,3 procent.

Smarta städer-plattformar med 17,5 procent.

Geografiskt så kommer Asien, inklusive Kina och Japan, att stå för nästan 42 procent av alla investeringar under 2018. Det största enskilda landet är emellertid USA, där det investeras 23 miljarder dollar i år.

De städer som går i täten inom det här området är världsstäderna Singapore, Tokyo, New York City, London och Shanghai, uppger i IDC i rapporten, i meningen att det är där det investeras mest.

– Vi förväntar oss att få se fortsatt starka investeringar, både i den privata och offentliga sektorn, i urbana områden, i samhällsprogram och projekt. Det här innebär också att den här marknaden blir mer och mer konkurrensutsatt., säger Ruthbea Yeaner, analytiker på IDC. För lösningsleverantörer gäller det att arbeta datadrivet för att utveckla produkter och tjänster och förstå trenderna.

Läs mer: Londons första digitalboss ska göra metropolen till världens smartaste stad

När Computer Sweden tidigare i år intervjuade IDC:s analytiker Anders Elbak om hur utvecklingen går i Norden talade han om att intelligent trafik och kollektivtrafik har högst prioritet i Västeuropa.

– Det gäller också Norden mer specifikt. Här görs också en hel del projekt inom miljö. Miljö- och trafiklösningar går ofta hand i hand. Om du har smarta lösningar för trafiken, så är de ju ofta också till fördel för miljön.

– Smarta parkeringssystem innebär till exempel att man inte behöver åka runt och leta parkeringsplatser.

Stockholm, Köpenhamn och Århus som exempel på nordiska städer där det händer en hel del inom det här området.
– Men det finns också mindre städer som kommit långt, vi har exempel i Danmark på mindre städer som satsar på intelligent sophantering, säger Anders Elbak.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018