Problemen för Facebooks grundare Mark Zuckerberg fortsätter att rulla in. Nu kräver en av bolagets ägare, Trillium Asset Management, att Mark Zuckerberg avsätts som styrelseordförande och ersätts av en oberoende ordförande.

Läs mer: Cambridge Analytica-skandalen slår mot Facebooks resultat

Det skriver Business Insider.

Som skäl för att byta ordförande nämner Trillium vad man anser vara misskötta kriser på senare tid, som till exempel uppståndelsen kring datadelningen med analysföretaget Cambridge Analytica.

Sannolikheten för att ett byte på ordförandeposten blir av är dock liten. Ett liknande förslag 2017 var populärt bland oberoende investerare, men sänktes av Mark Zuckerbergs höga andel röster i bolaget. Ägaraktivister kan dock komma att få ny energi av Facebooks svaga siffror för årets andra kvartal.

Facebook har tidigare uttalat att en oberoende styrelseordförande skulle skapa "osäkerhet, förvirring och ineffektivitet".

Läs mer: Facebook-skandalen kokar ner till en fråga: Vem litar du på?

En viktig faktor i sammanhanget är Facebooks ägarstruktur med A- och B-aktier, där de senare har tio gånger större röstetal. Mark Zuckerberg äger 75 procent av B-aktierna.

Business Insider talade i förra månaden med sex stycken ägare i Facebook, som tillsammans har aktier för 3 miljarder dollar i bolaget. Dessa ägare uppgav att de vill se en oberoende ordförande i Facebook, och att systemet med två aktieslag ändras.

Nyhetsbyrån Direkt