Återigen har det blivit dags för kvartalsrapport från den sydkoreanska elektronikjätten Samsung. Och det går visserligen något bättre än väntat, men den tuffa mobilmarknaden är en anledning till oro. Resultatet för senaste kvartalet visar på en rejäl inbromsning för tillväxten. Rörelseresultatet för bolagets mobilverksamhet sjönk med 34 procent jämfört med förra året, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Så dåliga siffror har de inte sett sedan första kvartalet 2017.

Boven i dramat är den tuffa marknaden. Konkurrens är stenhård, inte minst från tillverkarna i Kina som lanserar billiga telefoner som mer och mer utmanar Samsungs marginaler. Inte heller har det senaste flaggskeppet Galaxy S9 levt upp till förväntningarna. Försäljningen har varit svagare än väntat.

Läs också: Världens största smartphone-marknad återhämtar sig efter jätteraset

Elektronikbolaget ser i dagsläget ingen ljusning och ger inte sina investerare mycket att hoppas på. Konkurrens lär inte bli lättare framöver. Andra tillverkare väntas släppa nya telefoner inom de kommande månaderna. Och så även Samsungs själva som tidigarelagt lanseringen av en ny Galaxy Note av just den anledningen.

I luften hänger också en oro över bristen på innovation för Samsungs premiumprodukter. Jämfört med föregångaren Galaxy S8 var nyheterna inte många, vilket våra kollegor på M3 uppmärksammade vid lanseringen. Det är brister som kan vara en av orsakerna bakom att S9:an säljer sämre än väntat.

Läs också: Huawei siktar högt – tänker leverera 200 miljoner mobiler i år

”Samsung har redan förlorat priskriget med Kina och hotas nu även av kinesiska modeller när det kommer till design och hårdvara. Det är ingen enkel utmaning för Samsung, om de inte lyckas uppfylla konsumenternas behov av en ny smartphone”, säger Park Jung-hoon, som arbetar som fondförvaltare på HDC Asset management som äger andelar i elektronikbolaget.

Kikar man på konkurrenten Appels resultat för samma period går tonerna mer i dur. Där väntas både omsättningen och vinsten under det tredje kvartalet öka. Deras telefoner tycks stå pall under denna period av sämre försäljningssiffror.

Mobilverksamheten står i dag för 40 procent av Samsungs totala omsättning. Om svårigheterna är en del av en mer omfattande inbromsning återstår att se.

ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018

Totalt har bolagets rörelseresultat, alltså vinst före räntor och skatt, ökat med 5,7 procent till 13,3 miljarder dollar under andra kvartalet. Något högre än tidigare uppskattningar. Omsättningen mellan april och juni sjönk med fyra procent. Mobilsegmentet sjönk också som bekant med 34 procent. Att Apples iphone 8 tog över första platsen som världen mest sålda telefon har så klart inte stärkt företagets position.

Finns det då inga positiva nyheter. Jo, chippförsäljningen är bolagets livboj om man så vill. Det är där de drar in vinsten mycket tack vare en ökad efterfrågan på molnprodukter och kryptovalutor. Något som drivit upp priset på DRAM-chipp. Verksamheten ökade med 45 procent jämfört med förra året. Och efterfrågan spås bli stark även kommande kvartal.