Finska nätverksföretaget Nokia ska vara med och bygga upp nästa generations mobila nätverk i USA. De ska förse telekomföretaget T-mobile med 5g-utrustning till ett värde av långt över 30 miljarder kronor, 3,5 miljarder dollar, något som gör affären till den hittills största i branschen, skriver Reuters. 

För Nokia är affären av yttersta vikt. Dels för att de brottats med sämre resultat än önskat på grund av en minskad efterfrågan av 4g-nätverk. Men också för att kunna stå upp mot konkurrentera Ericsson och Huawei som är de två jättarna på marknaden. Lägg där till frågetecken, inte minst från investeranas håll, kring när 5g-tekniken ska börja generera vinst. En förhoppning är att det ska ske inom de kommande månaderna.

Läs också: Sårbarhet i 4G-standard med miljarder användare upptäckt

Med det nya 5g-nätet utlovas högre surfhastighet för mobilanvändare, men kanske framför allt pålitliga och robusta nät för iot-tjänster. Inom det sistnämnda hoppas man inom kort kunna möjliggöra nya lösningar för industriell automation, medicinsk övervakning och inte minst självkörande bilar. 5g är i mångt och mycket nödvändigt för att samhället ska kunna ta nästa steg i den tekniska utvecklingen.

Men det är inte ett lätt steg att ta för telekombolagen som brottats med dalande vinster och tuff konkurrens. De har hittills inte vågat ge sig in på några större investeringsrundor och uppgradera sina existerande nät.

Nokia ska under kommande år förse den amerikanska grenen av tyska T-mobile med hårdvara, mjukvara och tjänster för utbyggnaden av 5g-nät. Ett nät som enligt T-mobile ska bli landsomfattande och först i sitt slag i USA.