När Gartner sammanfattar molnåret 2017 ser det bra ut för infrastrukturtjänster, till exempel för lagring och virtuella servrar. Den globala omsättningen ökade 29,5 procent från föregående år, från 18,2 miljarder dollar, cirka 160,4 miljarder kronor, till 23,6 miljarder dollar, cirka 208 miljarder kronor.

Solklar ledare är, som förväntat, Amazon med en marknadsandel på hela 51,8 procent. Microsoft är klar tvåa med en andel på 13,3 procent och Alibaba är trea med 4,6 procent. Google får nöja sig med en fjärdeplats, med en andel på 3,3 procent. Rackspace är femma med 1,9 procent.

Varken IBM eller Oracle redovisas för sig, utan får finna sig i att ingå i gruppen övriga. Men den har en andel på hela 25 procent. Det finns alltså plats för mindre aktörer, även om vissa sådana helst skulle vilja vara mycket större.

Läs också: Olika resultatbegrepp ger olika lönsamhet i molnet

Den största tillväxten står Microsoft för, som ökade med 98,2 procent sedan föregående år. Amazon ökade med 25 procent. Om de tillväxtsiffrorna står sig så kommer Microsoft att gå om Amazon på infrastrukturtjänster i molnet 2020, med en marginal på en halv miljard dollar.

Rackspace, Google och Alibaba hade tillväxtsiffror på mellan 54 och 63 procent.

De försäljningssiffror Gartner har fått fram matchar företagets rankning av molnleverantörerna tämligen väl.


ANNONS: Storsatsande eventet IBM Analytics University kommer till Stockholm 17-20 september 2018